ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Прокуратурата повдигна второ обвинение на Николай Ненчев

Николай Ненчев: Обвиненията са поръчка, изпълнявана от главния прокурор

| обновено на 25.11.16 в 15:25
Снимка: БГНЕС
Прокуратурата повдигна второ обвинение на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. Това обвинение, както и първото -  за ремонта на изтребителите МиГ 29, e за длъжностно престъпление, но за договор за полево облекло. Ненчев нарече обвиненията поръчка, изпълнявана от главния прокурор.

Става дума за възложена обществена поръчка за военно облекло по времето, когато военен министър е служебният министър Велизар Шаламанов. Победител е фирма "Лортън", но след като Ненчев поема поста, решава да възложи поръчката на втората в класирането - "Интендантско обслужване". 

Причината - обещал на среща с работниците на държавното предприятие да им я даде, за да имат работа. От прокуратурата обясниха, че за да изпълни обещанието си Ненчев - по негово нареждане, бил оказан натиск върху фирма "Лортън"  - да се откаже от поръчката. 

Ден след като фирмата подписва предварителен договор, се отказва и така поръчката отива при желаната от Ненчев фирма - "Интендантско обслужване". Веднага след това "Интендантско обслужване" избира за подизпълнител въпросната фирма "Лортън". 

От това, плюс че е бил нарушен Законът за обществените поръчки, държавното обвинение изчислява щета от близо 260 хиляди лева. Ненчев обясни, че е работил в интерес единствено на "Интенданско обслужване", оплака се, че го разследват, защото е настъпил нечии икономически интереси и обвини прокуратурата, че е изпълнител на тези неуточнени от него интереси. 

След второто си обвинение министърът на отбраната в оставка обяви, че нещо трябва да се промени в модела на държавното обвинение и обеща да се върне в парламента и да работи за реформа в прокуратурата:

Когато встъпих в длъжност, бяха по улиците работниците в "Интендантско обслужване" и трябваше да бъде фалирана, очевидно, или трябваше да го закрием. Аз нямам никакво безпокойство, направил съм  възможно най-доброто, и за хората, и за министерството, постигнали сме най-добри резултати в резултат на доста сериозни усилия.

Различен е прочитът на държавното обвинение. Румяна Арнаудова:

Да изпълни обещанието, което е направил пред работниците на "Интендантско обслужване", че ще направи всичко възможно те да получат поръчката. Като министър очевидно е решил, че това може да се случи и с цената на престъпление.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Силвия Великова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!