ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН

| обновено на 01.12.16 в 11:12
Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме Световния ден за борба срещу вируса на СПИН. Целта е да се насочи общественото внимание към проблемите на хората със СПИН. Здравната статистика сочи, че всеки ден в света около 7 100 души се заразяват с вируса. България е една от страните със сравнително ниско разпространение на ХИВ.

Междувременно, доклад на УНИЦЕФ алармира за възможността заразяването със СПИН да се увеличи драстично при подрастващите. Новите случаи на ХИВ сред младите хора може да се увеличат със 60 на сто и да стигнат до 400 000 случая годишно към 2030 г., смята УНИЦЕФ. Докладът призовава за повече инвестиции в иновации, за подобряване на базата данни, за борба с предразсъдъците, свързани със заболяването, и за превръщането на превенцията сред подрастващите в приоритет.

От Министерството на здравеопазването разпространиха преди дни информацията, че към 25 ноември се запазва тенденцията ХИВ да се разпространява предимно по сексуален път. 88 процента от новорегистрираните с ХИВ инфекция в България са се инфектирали точно по този начин. От началото на тази година са открити 193 ХИВ серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 2 460. Най-засегнатата възрастова група е 30-39 години. Най-младият ХИВ серопозитивен у нас е на 19 години, най-старият - на 64.


Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев отбеляза, че в последните години грижите за заразените с вируса значително са се подобрили. Страната ни е осъвременила критериите си за лечение съобразно новите научни достижения и  хората вече могат да започнат лечението си още при откриване на инфекцията:

Стартът на тази ранна терапия, от една страна, гарантира, разбира се, доброто здраве на хората -  запазване на имунитета им, но, от друга, тя е изключително важна, защото те на практика спират да разпространяват инфекцията. ХИВ позитивен пациент, който е на терапия, контролиран, вирусът не се открива в кръвта му, не е опасен по никакъв начин за околните, за сексуалните си партньори. Тази терапия е важна, за да се спре разпространението на инфекцията, особено по сексуален път.

За момента дейностите се финансират от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, който удължи програмата си у нас с 6 месеца. Все още държавата не е осигурила средства за продължаването на леченията след това. Хасърджиев отчете, че поставената в същата ситуация Румъния е подценила проблема и след оттеглянето на Фонда е последвала епидемия.

Около 950 пациенти се лекуват в момента. Тези, които се проследяват, са общо 1140 – тоест почти всички. Има още около 200 пациенти, които спешно трябва да започнат терапия, стига да искат – това става по желание на пациента.

Валери Ангелов от ромската организация „Амалипе“ отбеляза, че в рамките на деня ще се проведе мащабна информационна кампания сред младите хора. Ще се раздават информационни материали, презервативи и данни къде хората могат да се изследват безплатно.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!