ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Глобален форум за подобряване на грижите за недоносените деца се провежда в София

| обновено на 02.12.16 в 15:59
Снимка: МБАЛ-Монтана


Специалисти от цял свят обсъдиха по време на третия глобален форум за недоносените деца  в София как да се подобри грижата на лекари и родители за преждевременно родените бебета.

През 2008 година в Рим проблемът се поставя на световно ниво и днес вече по него се работи в 220 държави.
В световен мащаб едно от 10 от раждания е преждевременно, като за недоносено се смята бебе, родено преди 37-ата седмица от бременността.

Международният форум беше открит от проф. д-р Мая Кръстева, председател на Българската асоциация по неонатология
и Нина Николова, председател на фондация "Нашите недоносени деца". Кръстева изтъкна, че в половината от случаите на раждане на недоносено дете причинте не се установяват.

По отношение достъпа на родителите в неонатологичните звена, в интензивните отделения, сме направили една голяма крачка напред, мога да кажа! Знам какво беше в предходните 10 години. Тогава достъпът на родителите беше ограничен, като съобръженията на специалистите бяха преди всичко да се ограничи възможността за допълнителни инфекции в отделенията, които са изключително рискови за възникването на такива проблеми. Сега обаче родителите имат достъп и имат достъп ежедневно до своите деца.

Проучване на фондация "Нашите недоносени деца" за това какво се случва с родителите, когато влизат в неонатологията сочи, че  е голям процентът на родителите, неполучили подкрепа, сподели Нина Николова, председател на фондацията:

Над 75 процента не са получили никаква психологична подкрепа. Знаем, че психологичната продкрепа е изключително важна за родителя да бъде съхранен като такъв. Над 70 процента смятат, че институциите изобщо не помагат. Над 60 процента са получили много оскъдна информация. Над 33 процента не са информирани за грижите след изписването. Над 65 процента не са насърчавани да кърмят или да поддържат своята лактация. Само 13 процента -едва толкова майки - са получили информация как да запазят кърмата си.


За решаване на проблемите на преждевременното раждане се обяви председателят на Европейската фондация за грижа за новородените Силке Мадер и колегите ѝ от Колумбия, Полша, Ливан, от бившите съветски републики, от Швеция, България и съседните ни държави. Гостите заявиха, че в бъдеще трябва да се осигури по-добър достъп до бебетата в ковьозите.
Българското национално радио е медиен партньор на форума.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!