ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Националното сдружение на частните болници съди НЗОК

Снимка: Архив, БНР

От Националното сдружение на частните болници съдят НЗОК. Подадената в Административния съд жалба е срещу решение на Здравната каса от 50-те милиона лева от преизпълнение на приходите от здравни вноски да се изплатят суми за лекарства, медицински изделия, диетични храни за домашно лечение и лекарства за онкология в болничната помощ. Лекарите настояват Касата да плати на болниците неразплатени стойности надлимитна дейност за тази година в размер на повече от 24 млн. лв.

Д-р Иван Маджаров от Сдружението на частните болници коментира:

Постепенно, постепенно тежестта в здравноосигурителните плащания на Националната здравноосигурителна каса се измества към лекарствената политика. Няма лечебно заведение, което да няма декларирана извънлимитна дейност. Над 80 процента от тази дейност е за спешни случаи.

Идеята се подкрепя от Лекарския съюз. Д-р Венцислав Грозев посочи:

Подкрепяме и за бъдеще подобни начинания, когато те са свързани с грубо нарушение не само от страна на законодателство. За мене има и морално-етичен аспект този проблем. 51 и малко над 51 милиона, които Националната здравноосигурителна каса дължи на лечебните заведения за болнична помощ. Това са и общински, това са и областни, това са и университетски болници.

Сред жалбоподателите са още Българската болнична асоциация и Центърът за защита на правата в здравеопазването.

Още акценти по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!