ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

160 000 лева ще бъдат преведени на Община Хитрино за храна през зимните месеци

Снимка: Радио Шумен


Започва разпределянето на близо два милиона лева, събрани от дарители чрез Българския червен кръст за подпомагане на жителите на Хитрино. 160 000 лева ще бъдат преведени на Община Хитрино, за да бъде осигурена храна за жителите на селото и за доброволците през зимните месеци. Направена е оценка на щетите на 157 къщи. Това каза кметът на Хитрино Нуридин Исмаил по време на заседанието на Националния координационен съвет:
Електроуреди, обзавеждане. На първо време това, но това да бъде малко по-далеч във времето, след като ремонтите, къщите са възстановени, там, където ще има основно строителство може би на над 20-25 къщи. Имаме уверението на хората от Строителната камара 10 от къщите да бъдат построени от тях.

През втората половина на януари ще бъдат дадени точни разчети за разходите за необходимите материали за възстановяване на къщите на жителите на Хитрино.

5-те милиона лева, отпуснати от правителството по линия на социалното министерство за общината в Хитрино, са постъпили по сметките на общината на 14 декември. Помощи ще се предоставят след оценка на щетите на всяко семейство. 
Социалният министър Зорница Русинова съобщи, че вече има подадени молби за подпомагане: 
Има постъпили около 70 заявления. Около 80 процента от заявленията са за възстановяване на щети. Има няколко, които са заявления за подпомагане на семейства на починали техни близки, три-четири, които са също за социално подпомагане на семейства, които са пострадали.

Повече чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!