ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем кмета на Пловдив Иван Тотев

| обновено на 10.01.17 в 15:21
Иван Тотев
Снимка: БГНЕС
Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем кмета на Пловдив Иван Тотев. Повдигнатото обвинение е за престъпление по служба и визира изграждането на новата зоологическа градина, като щетите за общината се изчисляват на 1 милион лева, а случаят се определя като особено тежък.

От прокуратурата подчертават, че в периода 30 април – 17 ноември 2014 година, като кмет на Пловдив и като възложител на обществени поръчки, Иван Тотев е нарушил служебните си задължения, а процедурата за изграждането на пловдивския зоокът е проведена като пряко договаряне с изпълнителя, в нарушение на Закона за обществените поръчки, без наличието на идеен инвестиционен проект към момента на откриването на поръчката, без одобрена количествено-стойностна сметка за проекта и без издадено разрешение за строеж. Досъдебното производство е образувано на 5 ноември 2016 година от Окръжна прокуратура - Пловдив. Иван Тотев е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 хиляди лева.

По повод повдигнатото му обвинение пловдивският кмет Иван Тотев заяви единствено:

Нямаме основание да се притесняваме. 

Тотев отказа по-подробен коментар с аргумента, че досъдебното производство все още не е приключило.

С постановление на главния прокурор от 15-и ноември делото е разпоредено на Софийската градска прокуратура. Прокурор Зорница Таскова поясни:

Това е възможност, която се определя във всеки конкретен случай по преценка на главния прокурор. Ние сме адресат на това постановление и това не е изключение в практиката на прокуратурата. По много дела по разпореждане на главния прокурор, разследването се извършва в прокуратура различна от съда, който е компетентен да разгледа делото.

Процесуално-следствените действия продължават.

В звуковия файл можете да чуете обобщението на Силвия Великова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!