ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Реанимобил за недоносени бебета получи като дарение Центърът за спешна медицинска помощ в София

Снимка: aptaclub.bg
Първият реанимобил за недоносени бебета, на стойност над 75 хиляди лева, получи като дарение Центърът за спешна медицинска помощ в столицата. Директорът д-р Георги Гелев обеща на националните консултанти, които са инициаторите за специалната линейка за бебета, да поддържа колата в изправност и да обучи медици от неговите екипи за обслужване на линейката. Тя ще се използва за цялата страна, съобщиха от здравното министерство.


София Петрова ражда близнаци, момче и момиче, три месеца по-рано. Децата са заченати ин-витро. Сега са на година и половина и проблемите с преждевременното раждане започват да отшумяват. Не така е обаче в началото:

Многоплодна бременност, 50% от многоплодните бременности са всъщност преждевременно родени деца. Ходим на кардиолог, ходим на пулмолог, педиатър, неонатолог, всяка година на нефролог за бъбреците, на невролог, в началото ходехме за ехография на главичките, ходихме първите шест месеца на ежедневна рехабилитация.

Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски болести приема рискови недоносени деца и всички нуждаещи се от интензивно лечение от София и областта и за жалост до този момент не разполагаше със специализиран транспорт, каза началникът на клиниката доц. Ралица Георгиева.

11 на сто са недоносените бебета, които всяка година се раждат у нас, посочи националният консултант по неонатология проф. Боряна Слънчева, лекар в Майчин дом. В света всеки ден по-рано от термина проплакват 41 хиляди новородени.

Линейката е дарение от "Аксон-България". Тя е нова, само транспортният кувьоз не е нов, но има друг кувьоз с апарат за обдишване, както и кислородни бутилки, цялото оборудване ще се поддържа от спешната помощ в столицата, категоричен беше директорът д-р Георги Гелев.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Гергана Хрисчева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!