ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

И Симеон Дянков с обвинение заради продажбата на държавните акции в EVN

Румяна Арнаудова: Делото е в напреднала фаза и скоро ще е в съда

| обновено на 13.01.17 в 16:44
Симеон Дянков
Снимка: БГНЕС

Бившият финансов министър Симеон Дянков е с повдигнато обвинение заради продажбата на държавните акции в EVN.  За това вече бяха обвинени колегата му от кабинета "Борисов 1" - Трайчо Трайков, и бизнесменът и издател Иво Прокопиев - като помагач на Дянков.

Бившият финансист №1 е с мярка за неотклонение "подписка“.

Според държавното обвинение, в периода май-юни 2011 година, Дянков е превишил властта си с цел да облагодетелства инвестиционния посредник "Булброкърс" в размер на близо 1 300 000 лева. Като подбудител е посочен Прокопиев. 

От това, че държавният пакет акции в EVN е бил продаден на занижени, според прокуратурата, цени и с посредничеството на свързваната с Иво Прокопиев "Булброкърс", държавата е била ощетена с над 20 милиона лева. Именно заради тях е обвинението на Трайков. Обвиняем за сделката от тази пролет е и собственикът на инвестиционния посредник.

Прогнозата на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова е, че делото е в напреднала фаза и скоро ще е в съда. Тя отказа да каже дали ще се проверява приватизацията на държавните дялове и в другите две електроразпределителни дружества.

Дянков днес беше обвинен за престъпление по служба, свързано с приватизацията на държавна собственост.  Той не застана пред медиите, но пък неговият адвокат Марин Марковски разказа какво е казал той на разследващите:

Грижил съм се за интересите на държавата. По мое време тя имаше най-висок рейтинг. Не съм извършил нищо. Ще дам много подробни обяснения по всеки един документ. Ще се радвам да мога да дам тези обяснения, защото и документите, и моите обяснения ще покажат, че не съм направил нищо, което да не е редно
, е заявил Симеон Дянков.

Подробности можете да чуете в репортажа на Силвия Великова в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!