ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Москов призова новото правителство да реши въпроса със задълженията на държавните болници

Петър Москов
Снимка: БГНЕС
Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов призова от новото правителство да бъде взето политическо решение да се изплатят старите задължения на държавните и общинските болници и да се премине към промяна на статута на болниците да не бъдат търговски дружества:

Болниците към момента не продължават да трупат задължения. Текущият им баланс е на печалба. Задължения на държавните болници с над 51 процента държавно участие към момента е 411 милиона и 150 от тях са в просрочие. Първата стъпка в концепцията на този екип по преодоляване на финансовия дефицит в болниците е постигнат. Трябва да отидем към следващото политическо решение.

В отчета си Петър Москов изреди постиженията на сегашното управление в здравеопазването - въвеждането на пръстовата идентификация и спестяването на милиони от това, стартирането на елетронния тръг за лекарства за болнично лечение, който ще доведе до по-ниски цени на медикаментите и повече лекувани болни, тестването в малките населени места на електронна рецепта и електронно направление.

Като успех беше отчетена добрата лекарствена политика с тенденция НЗОК да не плаща по-висока цена за по- малък брой лекарства и изработването на Наредба 10, чрез която се договарят по-добри отстъпки от фирмите. Министър Москов посочи сред постиженията заложената в Закона за лекарствените продукти аптечна карта, както и готовата и работеща Национална здравна карта.

Не на последно като успех бе определен и дългоочакваният медицински стандарт за спешната помощ.

Петър Москов заяви още, че няма да дава оценки на служебния кабинет и на бъдещия служебен министър:

Нашият екип принадлежи на политически формати, които загубиха изборите. Не може да имаме нито претенции, нито отношение, нито позиция към назначенията на служебния кабинет. За нас остава да се научим да печелим избори. 

Здравният министър смята, че посоката, в която две години неговият екип е придвижвал системата, е от бизнес ориентиран модел към модел, центриран към нуждите на пациента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!