ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Проф. Пламен Киров:

Нарочно шиканират изборите на 26 март, ще атакуват резултатите в КС

Тези, които жалиха решението на ЦИК, просто искаха да спънат изборния процес по някакви собствени партийни съображения и интереси и успяха да го направят

Това заяви пред Радио Пловдив преподавателят по конституционно право в Софийския университет проф. Пламен Киров, коментирайки постановлението на Върховния административен съд да отмени решението на ЦИК да се гласува машинно само в 500 секции на предстоящите предсрочни избори.

Припомням, делото започна по жалба на новоучредената дясна формация "Нова република" с лидер Радан Кънев.

По думите на проф. Киров, жалбоподателите шиканират изборите на 26 март като ги объркват нарочно, пречат и заплитат в съдебен процес. 

Те действат на принципа на Катон Стари: "Картаген трябва да бъде разрушен!" Няма значение какво става в държавата, Картаген трябва да бъде разрушен! – т.е. ние да спънем процеса, да го объркаме, да го шиканираме – това е ситуацията.

Снимка

Така се трасира саботаж на предсрочните парламентарни избори и резултатите от тях ще бъдат атакувани в Конституционния съд.

Върховните административни съдии не действат по целесъобразност. Те действат по законосъобразност и просто прилагат буквата на закона, обясни проф. Пламен Киров.

Централната избирателна комисия и Върховният административен съд сътвориха с общи усилия тази „манджа“, заяви преподавателят по конституционно право. Той посочи, че първооснова на проблема са депутатите от 43-ото Народно събрание, приели промените в изборното законодателство.

Но цялата тая боза първо я забърка Мая Манолова с Изборния кодекс, който приеха – с това машинно гласуване, което приеха не знам по какви причини, каза проф. Пламен Киров.

Цялото интервю с него можете да чуете от прикачения звуков файл.

Снимка

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!