ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Жалбите срещу регистрацията на коалиция "Движение Да България" са отхвърлени

Партията на Бареков може да получи желаното име - Движение "Презареди България"

Снимка: БТА
Върховният административен съд прекрати делото срещу регистрацията на коалиция "Движение Да България" за участие в предсрочните парламентарни избори. 

ВАС отхвърли четирите жалби срещу регистрацията, защото Изборния кодекс не допуска жалби срещу положителни решения на ЦИК, а само срещу откази от регистрация. Една от отхвърлените жалби беше от лице, с три имена съвпадащи с тези на лидера на РЗС Яне Янев. От негово име в съдебните коридори от нея се разграничи съпартиецът му Емил Василев. Той изтъкна, че жалбата е написана от човек, който не е знаел ЕГН-то  на Янев и затова в молбата е вписана само датата на раждане на политика:

Отвратителна история! Който смята да прави политика с простащина, няма да я докара!

 Определението, което беше прочетено в съдебната зала, е окончателно.

Съдът задължи Комисията да регистрира за  вота на 26 март партията на евродепутата Николай Бареков под името, което сам си избере.  След спор дали да регистрира Бареков под името, под което фигурира в политическия регистър  - "България без цензура" или под новото - "Презареди България",  Комисията не успя да събере 2/3 мнозинство в полза на нито едната от двете възможности и остави формацията без регистрация. Върховните съдии Аделина Ковачева, Кремена Хараланова и Бисерка Цанева връщат преписката на ЦИК с изричното указание да я регистрират под желаното от евродепутата име, а той твърди, че това е "Движение "Презареди България".


В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Силвия Великова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!