ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Шестима обвиняеми за трафик на мигранти след мащабна акция на българските власти

| обновено на 08.03.17 в 14:53
Снимка: БГНЕС
Шестима души, сред които двама българи, са в ареста по обвинение в трафик на мигранти от Турция през България за Западна Европа след проведената акция на Спецпрокуратурата, ДАНС и МВР. Сред задържаните, освен двама български граждани, има трима постоянно пребиваващи у нас иракчани и един алжирец.


Групата е била под контрол на службите от средата на миналата година, а разследването е започнало по сигнал за трафик на хора, получен в ДАНС. По време на разследването групата е била следена със специални разузнавателни средства. Разследващите са открили у един от задържаните българи тефтери с имена и суми, каза ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев:

Това лице се е занимавало с действия на известната арабска система "Хавала" за лично банкиране, което е традиционно в арабските среди. По тази линия на разследването също ще работим активно, защото този начин на финансиране, да го наречем, е един от основните за финансиране на незаконни действия, включително и тероризъм.

Задържаните са част от българското трасе на международен трафик за мигранти от Турция през България и Сърбия до желана от мигрантите дестинация в Западна Европа. В началото и в края на пътя имало по един отговорник за прехвърлянията на хората. Парите са били давани от първия по трасето на последния, едва когато трафикираните лица стигнели до желаното от тях място, като е действала системата "Хавала".


Само за територията на България  мигрантите е трябвало да платят между 600 и 1000 евро, добави Антон Славчев - директор на дирекция "Миграция" в ДАНС.  Парите за другите отсечки по пътя Турция - Западна Европа били различни, казаха още от прокуратурата, МВР и ДАНС. У нас мигрантите са били настанявани главно в ромските квартали "Модерно предградие", "Факултета" и "Христо Ботев".

 За шестимата задържани ще бъде поискана най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Силвия Великова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!