ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Прокуратурата не откри данни за оказан натиск върху бившия главен секретар на МВР

| обновено на 09.03.17 в 14:43
Снимка: Радио Шумен
Прокуратурата не откри данни, че бившият главен секретар на МВР Георги Костов е уволнен под натиска на премиера и на вътрешния министър. Прекратена е проверката, образувана по сигнал на Костов.

Проверката е за извършено престъпление против трудовите права. Става дума за текст от Наказателния кодекс, според който никой не може да бъде принуждаван да напусне работа с политически мотиви.

Двама прокурори от Върховната касационна и Софийската градска прокуратура, след като са снели писмени обяснения от Костов, Пламен Узунов и директорите на "Вътрешна сигурност" и "Инспекторат" в МВР, са установили, че няма данни бившият главен секретар на МВР да е напуснал поста си под натиска на Огнян Герджиков и служебния вътрешен министър. Установено е, че той е бил освободен по процедура, описана в Закона за МВР - с указ, подписан от президента, и по предложение на премиера - процедура, по чиято целесъобразност прокуратурата няма правомощия да се произнася, нито да преценява дали решението е правилно, или не.

От държавното обвинение уточняват - по повод изказвания на Пламен Узунов, че с действията си Георги Костов е уронил престижа на МВР, а дали това е така, е компетентен да прецени само съдът.


Повече по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!