ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Протест на ученици от 81-во училище "Виктор Юго" в София

Снимка: Фейсбук
Ученици от 7-и до 12-и клас и техните родители протестираха пред 81-во училище "Виктор Юго" в столицата. Според тях микроклиматът в училището е нарушен, а новият директорът Елена Налбантова е избрана по нелегитимен начин.

Преди две седмици учениците излязоха на протест заради уволнението на заместник-директора на училището Румяна Парцова. След изразеното недоволство преподавателят беше върнат на работа. Учениците разказват, че директор Налбантова е заплашвала преподавателите с уволнение, ако се присъединят към протеста:

Един ден преди протеста в защита на госпожа Парцова, госпожа Налбантова беше заплашила абсолютно всички учители от гимназията с уволнение, ако на следващия ден излязат на протест. Ние излязохме на протест и лично аз бях заплашена от госпожа Налбантова с думите: "Не се бутай между шамарите, защото ще има последствия." Дори има свидетели за този разговор.

Отстраняването на преподавател Парцова остава основна причина и за състоялия се днес протест. Според учениците нейното уволнение се дължи на факта, че тя е била кандидат за поста директор. Налбантова печели конкурса само с една точка преднина.

Учениците настояват за оставката на директора, защото според тях тя не може да се справи с организационните задачи и не спазва традициите в учебното заведение:

Настоящата ни директорка не може да работи съвместно с колектива на това училище, нито посещава нашите празници и традиции, нито ни уважава като хора, нарича ни "хулигани“.

Организаторите на протеста са събрали около 200 декларации на родители, които подкрепят позицията на децата си. Те разполагат и с подписите на по-голямата част от учениците.

Голяма част от преподавателите подкрепят позицията на своите ученици, но само един от тях е излязъл на протеста тази сутрин, защото останалите се страхуват, но настояват за диалог с ръководството.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Еленица Маринова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!