ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Докъде стигна делото за скъпите винетки

Какво се случва с делото за цената на винетните стикери, което трябва да бъде решено от Върховния административен съд (ВАС)? От 19 януари се чака това решение на Административния съд за повишените цени на винетките.

Винетните стикери са с тази цена от началото на миналата година. В сила са и в момента. Срокът, който има по принцип съдът, за да финализира казуса, е един месец, но това е препоръчителен срок.

От 5-членния състав на ВАС се чака да каже дали потвърждава или не решението на 3-членния, който през юли миналата година отмени по-високите цени след жалба на няколко неправителствени организации. Пред първата съдебна инстанция включително и прокуратурата определи като основателна тяхната жалба с мотива, че тарифата за по-високи цени не е съобразена с разпоредбите на Закона за нормативните актове. Пред 5-членния състав представителят на държавното обвинение пледира за отмяна, защото Агенция "Пътна инфраструктура“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството не са представили никакви нови доказателства за това как се мотивира това решение. Ако ВАС окончателно отмени новите цени на винетките, за което настояват жалбоподателите и прокуратурата, хората няма да могат да си вземат парите, които са платили в повече, защото решенията важат занапред и няма как на основание на това решение да се претендират вреди за минал период, макар да става дума за незаконосъобразен акт на държавата.

В звуковия файл можете да чуете обобщение на Силвия Великова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!