ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Прокуратурата поиска от Сърбия временното задържане на съпругата на Цветан Василев

| обновено на 11.04.17 в 15:15
Снимка: БГНЕС



Прокуратурата е поискала от сръбските власти временното задържане на съпругата на банкера Цветан Василев.

Искането, което е отправено още на 24-и март, е във връзка със задочно повдигнатото обвинение на Антоанета Василева за пране на пари. Това каза за "Хоризонт" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Антоанета Василева е обявена за общодържавно издирване от средата на декември. Тогава става ясно, че тя е напуснала страната няколко месеца по-рано през ГКПП „Калотина“. Затова се иска задържането й от Сърбия. Тя се търси и с европейска заповед за арест.

Прокуратурата иска тя да бъде задържана и изправена пред сръбски съд, за да бъде екстрадирана в България – една процедура, която поне по отношение на съпруга й, продължава повече от две години и половина.

Паралелно с това има и прокурорско разпореждане за задържането й, ако случайно реши да влезе в страната. Опит да бъде отменено направиха днес адвокатите на банкера Цветан Василев, но САС прекрати делото, защото нямало такава процедура в НПК.Обвинението на Антоанета Василева е, че през 2012-а година е купила къща в Швейцария с пари, дарени от Цветан Василев, а той ги бил взел от КТБ.

Репресивна мярка по отношение на Цветан Василев нарече адвокатът му Константин Симеонов обвинението срещу Василева за сделка за имот от преди пет години: 

Във връзка с покупката на къщата в Швейцария, Цветан Василев е дарил на жена си определени суми и останалата част от средствата за покупката са кредит. Тези пари, които са дарени на Антоанета Василева били присвоени от него в дейността му в КТБ, но той няма обвинение за пране на пари.

Каза адвокатът на Цветан Василев, който потвърди, че за пореден път искането -  банкерът да бъде екстрадиран в България, е върнато от сръбския Апелативен съд на Висшия съд в Белград.

.

Още по темата чуйте в репортажа на Силвия Великова в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!