ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Д-р Димитър Петров: Онкоболни пациенти няма да останат без лекарства

Снимка: СБФП

Подуправителят на Здравната каса Димитър Петров гарантира, че онкоболни пациенти няма да останат без лекарства заради новите правила за заплащането на медикаментите и сигнали за намалени средства :

Не знам откъде толкова мощно вървят тези спекулативни теории, че болните щели да останат без лечение или щели да си плащат лечението, това е абсолютно абсурдно нещо. В момента дозировката на болните на определени медикаменти също се прави съгласно правилата на килограм тегло. Това е съгласно медицинските стандарти.

В интервю за "Хоризонт" Димитър Петров каза, че на национално ниво тази година не е предвидено по-ограничено финансиране за болничната помощ, като обясни:

На национално ниво ние сме разпределили същите средства през тази година, каквито болниците са имали през миналата - миналата година усвояването е 1 милиард и 613 милиона лева. Същите средства са заделени и сега, но тъй като е предвиден 3 процента - вариация, таван над бюджетите на отделните болници - те не фигурират в тази сума. Тоест болниците това, което имат, могат да го надвишават с 3 процента, с което общо взето се достига сумата от милиард и 613 милиона лева.

Цялото интервю с д-р Димитър Петров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!