ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Доц.Н. Младенов: Най-трудно е да се реагира на терористичен акт в затворени помещения

доц.Николай Младенов
Снимка: вестник "Дневник"

Взривната травма е черешката на тортата, обясни в интервю за "Хоризонт" в предаването "Хоризонт за вас"  доц.Николай Младенов - началник на Реанимацията в болница Токуда. На семинар в болницата, медицинският специалист обясни как трябва да е подготвено да реагира общественото здравеопазване при бедствия, кризи и тероризъм:

Винаги един атентат представлява предизвикателство. Има още какво да се иска като реакция от страна на медицинските служби, но най-важното е да се знае, че първо е знанието - трябва човек да знае какво представлява взривната травма.

Именно доц. Младенов е и един от основните спасители при терористичния акт в Бургас:
Атентатът стана, струва ми се, 2012 година... Ние дойдохме около един час с военно-транспортен самолет и най-тежко болните ги взехме и ги прекарахме в София. В 3:30 ч. през нощта на летище София, като разпределихме пациентите по профил. 

Най-трудно е да се реагира на терористичен акт в затворени помещения, добави още д-р Младенов.

По време на семинара гостуващият проф.Питер Милденбергер от Университетската болница в Майнц разказа за ролята на образната диагностика в травматичните отделения:
За да се организира мултидисциплинарен екип, който да поема такъв вид пациенти, трябва да има концепция за стъпките, които да се предприемат. Всяка болница, в която има травматологичен отдел, може да бъде успешен травматичен център. 

Проф.Милденбергер даде за пример травматичният център в болницата в Майнц, като обясни, че той е сертифициран по национална програма, на базата на която центровете са групирани по важност:
В 95% от случаите пациентът първо отива в отделението по образна диагностика. Затова центърът трябва да е на един етаж и да е центриран около образната диагностика. 
 Подробности можете да чуете в репортажа на Гергана Хрисчева в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!