ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Доц. Марин Георгиев: В България имаме много по-голяма нужда от сестри, отколкото от лекари

Доц. Марин Георгиев
Снимка: личен архив

В България имаме много по-голяма нужда от сестри, отколкото от лекари, а при добри възможности за кариерно развитие лекарите остават у нас, каза пред "Хоризонт" доц. Марин Георгиев, председател на Българското урологично дружество. Същият проблем стои и в италианското здравеопазване, посочва д-р Джанлука Ригатели от Болница "Санта Мария". Темата с недостига на кадри в здравеопазването ескалира в изказванията на здравните власти и съсловните организации през последните месеци.

Д-р Джанлука Ригатели, шеф на Кардиологията в Болница "Санта Мария" в Ровиго, Италия, разказа пред "Хоризонт", че проблемът с изтичащия медицински персонал зад граница стои и пред тях с пълна сила, а държавна политика в областта липсва:

Това е един много актуален въпрос, но той касае не само младите лекари, той касае младите сестри, младите рентгенови лаборанти. Една малка част от тях избира да поеме пътя към Великобритания, защото във Великобритания няма достатъчно лекари и там много активно търсят чуждестранни специалисти, но със сигурност има отчетлива тенденция младите сестри, младите лаборанти да търсят препитание в чужбина. Преди имаше държавна политика за намаляване на броя на болниците в Северна Италия и чрез затварянето на болници, чрез свиването на ресурса всъщност няма и достатъчно предлагане на работни места. Дори има политика за намаляване на броя на местата в университетските специалности в тези категории. Не само в болницата, в която работя, но в целия регион, в който съм роден, има огромен недостиг в специалността "Инвазивна кардиология“. Това се дължи на факта, че младите лекари предпочитат да избират не толкова юридически сложни специалности и не толкова тежка медицинска работа.

У нас шефове на клиники прилагат различни методи и имат конструктивни предложения как да се справят с кризата за кадри в здравеопазването. Доцент Марин Георгиев, председател на Българското урологично дружество, началник на Клиниката по урология в Александровска болница посочва как ги прилагат при тях:

В нашата клиника имаме четири млади лекари, които идват доброволно при нас без заплащане. Двама от тях ще бъдат назначени. Още двама идват, за които имаме планирани места, както и още две автобиографии седят на бюрото ми на хора, които завършват сега.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Гергана Хрисчева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!