ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Сърдечната недостатъчност е често, скъпо и смъртоносно заболяване

Сърдечноболните у нас, особено тези над 65 години с установена сърдечна недостатъчност, трябва да се проследяват от кардиолози, а не от личните лекари, категорични са от Дружеството на кардиолозите в България. Преди ден приключи научен симпозиум по темата. От дружеството апелират здравната стратегия да включи финансирани програми за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, за достъп до иновативните терапии.

Сърдечната недостатъчност е често, скъпо и смъртоносно заболяване, казва проф. Цветана Кътова, началник на Отделението по неинвазивна кардиология в Националната кардиологична болница в столицата. Новите методи дават обаче добри възможности за лечение:

Добрата новина е, че в световната кардиология се налага становището, че ако не днес, то утре сърдечната недостатъчност ще бъде лечимо заболяване и затова допринасят новите технологии, които са и инструментални, и медикаментозни. От една година в препоръките за лечение на сърдечна недостатъчност и на Европейското дружество по кардиология, и на Американското дружество по кардиология, се наложи нова медикаментозна стратегия с лекарства за лечение на сърдечната недостатъчност. Тази стратегия удвоява възможността за подобрение на пациентите. Тя намалява, редуцира смъртността с 20% спрямо всичко постигнато досега, намалява и хоспитализациите, и рехоспитализациите със същия процент спрямо досегашните резултати.

От 140 хиляди болни със сърдечна недостатъчност у нас, близо 50 хиляди биха могли да се възползват от новата терапевтична схема, която се поема от Здравната каса.

Сърдечната недостатъчност не е заболяване, а е един синдром, тоест състояние на различни симптоми, които са в резултат на множество други заболявания. Това поясни в интервю за предаването "Хоризонт до обед" доц. Йото Йотов, началник на Отделението по неинвазивна кардиология в Университетската многопрофилна болница "Света Марина“ във Варна, една болница, която работи много усилено и много успешно по отношение на кардиологичните заболявания у нас:

Това е състояние, в което постепенно сърцето не може да извършва своята дейност – да доставя нужния кислород на организма в резултат на тези заболявания - или това става изключително трудно. Сърдечната недостатъчност се среща все по-често, защото с развитието на медицината ние успяваме да лекуваме голяма част от пациентите със сърдечни заболявания, но не успяваме да ги излекуваме. В резултат на това тези пациенти със сърдечна недостатъчност увеличават непрекъснато своя брой.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Гергана Хрисчева и интервюто с доц. Йото Йотов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!