ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Лекарите са готови на протест, ако НЗОК не приеме предложените от БЛС мерки

| обновено на 13.06.17 в 11:51
Снимка: БГНЕС

Лекарите са готови на протест, ако Здравната каса не приеме предложените от Българския лекарски съюз мерки за справяне с проблемите в здравеопазването. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" като предупреждение председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев:

Катастрофално намалени бюджети на лечебни заведения за болнична помощ и отново липса на регулативни стандарти и невъзможност за осигуряване на нормални средства за медико-диагностична дейност, имам предвид лабораторна и образна диагностика, независимо от по-добрите финансови показатели, които сме постигнали в Националния рамков договор.

От БЛС предлагат на НЗОК да бъде актуализиран Бюджетът за 2017-а или да се съобрази държавата с пакта, който организацията на лекари на държавна практика внесе в Европейския парламент. 

Става дума за предложение за не по-малко от 6 и 9% от БВП на всяка една страна - членка на ЕС, уточни д-р Грозев.

Крайно време е да върнем и старата практика, която беше фантастична, но беше променена, да се обособи отделна сметка на НЗОК, по която да постъпват средства от здравноосигурителни вноски, така че реалните постъпления да бъдат явни, включително и държавни трансфери. Предлагаме и въвеждане на коефициенти за остойностяване и заплащане на лечението при придружаващи основната диагноза заболявания, подчерта доктор Грозев.

По повод предложението на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов за съставянето на списък с болници, за които да не важи лимитирането, председателят на БЛС посочи:

Най-нормалната ситуация, в която болничното здравеопазване може да работи, е всички болници да работят както е по закон - парите да следват пациента и да няма лимити във всички лечебни заведения за болнична помощ. Най-добрият вариант е този.

Подробности и цялото интервю на репортера ни Гергана Хрисчева с д-р Венцислав Грозев можете да чуете в звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!