ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

НЗОК: Промяна в договарянето на онколекарства предстои от догодина

Снимка: Архив

Промяна в договарянето на онколекарства предстои от догодина.

Процедурата ще стане централизирана, като търговете за медикаментите ще прави Министерството на здравеопазването, а отстъпките ще се договарят от Здравната каса.

И още една промяна от догодина прие надзорът на касата. Болниците ще имат възможност да избират между няколко системи за дозиране на онколекарствата, каза изпълняващият длъжността управител на НЗОК д-р Димитър Петров:

Със смесителите ще приложим текст в Националния рамков договор, че болниците са задължени да прилагат планиране с оглед оптимално недопускане на излишъци на лекарства, които се изхвърлят. Това може да става чрез ръчно планиране, полуавтоматизирани системи или автоматизирани,тоест оставяме и трите възможности. Полуавтоматизираните не са задължителни на този етап. Има съпротива от болниците най-вече, честно казано.

Д-р Димитър Петров каза за "Хоризонт", че е частично изненадан от подадената миналата седмица оставка на д-р Глинка Комитов от поста управител на НЗОК.  Преди заседанието на Надзорният съвет на Касата председателят на Надзора Кирил Ананиев уточни, че всяка парламентарна група може да предложи своя кандидатура, но не е задължително Народното събрание да изслушва подалия оставка управител на Касата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!