ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Прокуратурата обвини Боршош за нецелесъобразно използване на средства, наложи му мярка "подписка"

| обновено на 19.07.17 в 15:16
Прокуратурата обвини бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош за нецелесъобразно използване на средства, отпуснати за ремонта на Двореца във връзка с предстоящото Българско европредседателство. След 10-минутен престой при следователите от спецзвеното "Антикорупция" Боршош си тръгна с мярка за неотклонение "подписка". Той отказа да коментира обвинението си, като обеща да изложи своята позиция по случая на предстоящото си изслушване от специалната парламентарна комисия за НДК. 

Първото обвинение е, че от целево отпуснатите му 17 милиона лева за ремонта на НДК е изразходвал малко повече от милион и 700 за покриване на плащания, които нямат нищо общо с дейностите, имащи отношение към предстоящото Българско европредседателство. Какво е плащал с тях, се оказа следствена тайна, според думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Други 28 000 лева Боршош е платил за служебен автомобил, при положение че НДК е разполагал с ведомствен такъв. Договорите и нецелевите плащания, включително и за лизинговата кола, са част от общо 4000 договора хиляди, които се анализират в Прокуратурата. Продължаващият анализ, според Прокуратурата, най-вероятно ще доведе до повдигане на нови обвинения, тъй като беглият поглед на документите показвал, че има и други неизгодни договори.

От Прокуратурата уточняват, че това са само начални работни обвинения, които могат да се променят, тъй като продължава събирането на още доказателства и анализи на събраните дотук документи. 

Самият Боршош коментира лаконично, че въпреки обвиненията не се отказва от действията си начело на НДК и че възнамерява да се защити във вторник пред временната парламентарна комисия НДК. След повдигането на обвинението на Мирослав Боршош, за което медиите научиха първо от неговия профил в социалните мрежи, започват и конкретните разпити на свидетели по делото НДК.

Главният прокурор Сотир Цацаров анонсира, че е възможно да има още обвиняеми, ако се окаже, че за неизгодните договори или неправомерните плащания с пари за европредседателството е знаел съответният министър-принципал на НДК през периода, за който са повдигнати първите обвинения на Мирослав Боршош. Това е бил вицепремиерът Томислав Дончев, който е бил разпитан във вторник. Политикът коментира, че не се притеснява, не е знаел за тези плащания и че е готов, ако се стигне до съд и осъдителна присъда на Мирослав Боршош, да поеме отговорност. Дончев заяви, че не смята, че носи вина за случилото се около НДК, тъй като самият той сигнализирал компетентните органи за това, че има нецелесъобразно използване на средства и преразход в НДК.

Вече се знае, че първите, които ще бъдат призовани от звеното "Антикорупция", са настоящите министри Томислав Дончев и Лиляна Павлова, бившият министър Вежди Рашидов, бившият министър за европредседателството Деница Златева