ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Загуби за държавата за стотици милиони евро, ако не се забранят строежите в защитена зона "Комплекс Калиакра“

| обновено на 04.08.17 в 18:47


Ако България не забрани строежите в защитена зона "Комплекс Калиакра“, ще последват загуби за държавата за стотици милиони евро под формата на санкции, събаряне на къщи, хотели, вилни селища и инфраструктура. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той съобщи, че собствениците на земи, които няма да могат да ги използват за строителство на туристически обекти, ще бъдат компенсирани. Те ще могат да получат средства от европейските програми, тъй като имотите им трябва да се стопанисват по начин, който да опази видовете:

На първо място в Програмата за развитие на селските райони ще започне обсъждане за компенсаторни мерки. Оперативна програма "Околна среда"  е предвидила в своята програма ресурс а местните инициативни групи, които също могат да работят по възстановяването на благоприятното състояние на хабитатите и птиците.

Ще бъдат наложени ограничения и върху дейността на ветрогенераторите, каза министърът:

Аз ще издам заповед с, с която ще ги спирам примерно през светлата част на деня за целия миграционен период, независимо дали в този момент има или няма миграция, до момента, в който те не се включат и не си изградят системата за ранно предупреждение.

С решение на  Съда на Европейския съюз от януари 2016 година България беше осъдена за нарушение на европейското законодателство. Съдебното решение се отнася до реално съществуващи шест проекта за вятърни генератори и един проект за голф игрище. 

Според Световния фонд за дивата природа, решението на Съда на ЕС задължава страната ни да възстанови унищожените земи и коридори за миграция на птици в зоната "Калиакра" от европейската екологична мрежа "Натура 2000".