ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ГЕРБ сезираха главния прокурор за язовир "Цанков камък"

| обновено на 14.08.17 в 15:24
Снимка: БГНЕС
Депутати от ГЕРБ внесоха сигнал до главния прокурор, свързан с хидросъоръжението "Цанков камък". Те искат от Сотир Цацаров да провери защо на 7-ата година от изграждането му язовирът вече е за ремонт. 


В текста от няколко страници представители от ГЕРБ описват защо се налага пак да се проверява казусът, след като това беше направено по време на мандата на Борис Велчев. Цитирани са сумата за проекта, онова, което той е осигурявал за енергийната система през годините и прогнози на експерти.

Според тези прогнози, за да се изплати инвестицията за строежа, която е на обща стойност от милиард и половина, трябва да минат стотици години, а съоръжението вече се руши.  Освен това  стойността му е три пъти по-висока от проектната. Това е и новият аргумент на ГЕРБ да очакват задълбочена проверка от страна на главния прокурор Сотир Цацаров. Депутатите искат  да се установи защо едно толкова скъпо съоръжение освен, че вече дефектира, не носи и  приходи. Според тях, например средствата от продажба на електроенергия за миналата година са били едва 15 милиона, а към днешна дата язовирът вероятно е опасен за хората.

Сигналът не сочи отговорни лица, но Александър Ненков и Десислава Атанасова напомниха, че по времето на проекта енергиен министър е бил Румен Овчаров, а негов заместник – Корнелия Нинова. Именно към лидера на БСП  беше и предизвикателството, което двамата отправиха - да каже дали новият антикорупционен орган трябва да се занимае с "Цанков камък":

Сега е моментът госпожа Нинова не само да коментира създаването на антикорупционния орган, но да даде становище дали този антикорупционен орган, както и да се ситуира той, би следвало да се занимава и с една такава сделка, какъвто е проектът "Цанков камък", каза Атанасова.

Именно хората, които говорят най-много за паралелна държава и госпожа Нинова в частност, всъщност ето такива примери са примери за абсолютно не паралелна държава, а за явен принцип по какъв начин, нецелесъобразно, в ущърб на обществото, се разходват немалко средства, заяви Ненков.

От БСП обявиха, че в сигнала на ГЕРБ  има много неясноти. Заместник-председателят на партията, Кирил Добрев, заяви:

Защо сега го внасят сигнала? Каква е причината? Стана ясно обаче, че всъщност нямаме проблем с техническите характеристики или техническите качества на хидротехническото съоръжение. По договор е ясно, че на шестата година язовирът трябва да се източи и да се огледа дъното. НЕК е обявила обществена поръчка за под 100 хиляди лева. Представете си това огромно съоръжение и поръчка обществена под 100 хиляди лева за пукнатините. Ремонтът на едни плувен басейн е 3-4 пъти повече.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!