ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Проф. Илко Гетов: От 300 до 400 милиона лева е обемът на паралелния износ на лекарства у нас

Проф. Илко Гетов
Снимка: Стаматина Никова

300-400 милиона лева е обемът на паралелния износ на лекарства у нас, каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. В опит да го ограничи Министерството на здравеопазването подготви промени в Закона за лекарствата, които въвеждат три списъка с наблюдавани лекарства, посочи проф. Гетов.

Система от три списъка с медикаменти е мярката, с която да се ограничи износът на животоподдържащи лекарства, каза проф. Илко Гетов:

Списък, в който ще влизат лекарства, за които може да се ограничава, списък с наблюдавани лекарствени продукти, които потенциално могат да не достигат за българските пациенти, както и всички лекарства от позитивния списък, за които търговците на дребно, тоест аптеките, фармацевтите, болниците, Министерство на здравеопазването могат да алармират Агенцията по лекарствата и съответното това лекарство, за което има опасност, да бъде включено в наблюдаваните и ограничаваните.

Промените предвиждат отнемане на лиценза на аптека, която извършва нерегламентиран износ на лекарства. Те трябва да се надградят, като от БФС ще предложат в Национална електронна система към ИАЛ за ограничаване на паралелния износ да се добавят и данни за липси на всякакви лекарства.

Цялото интервю с проф. Илко Гетов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!