ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

От Министерството на образованието искат оставката на директора на Софийската математическа гимназия


От Министерството на образованието искат оставката на директора на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов, който не е подновил договора на няколко учители.

Началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева се срещна с протестиращите учители и родители, които твърдят, че причината е да се спестят пари, като преподавателите се назначават година за година. Пред "Хоризонт" Кастрева категорично опроверга твърдението на Стоянов, че е получил уверения от нея, че скандалът ще бъде покрит:

Нито аз като работодател на г-н Стоянов, нито министърът на образованието може да реши трудово-правен спор между работник и работодател в едно училище. Така че, по отношение на това твърдение - то е несериозно, говори за некомпетентност и е по-скоро клевета и измъкване. А по отношение на това, което наистина го казах публично, и мога да аргументирам защо това се е случило - като директор на училище, като началник на Регионално управление на образованието досега никога не съм ставала свидетел на такова отношение към институция -  в случая, отношението към моите колеги, които, изпълнявайки своите служебни задължения, извършвайки проверка по сигнал в училището, са възпрепятствани точно от г-н Стоянов.

Това беше моят мотив, защото от поведението на един работник човек наистина има основание да взема своите решения, аз днес да кажа, че е достойно г-н Стоянов сам да си подаде оставката. 

Оставката е доброволен акт, а дисциплинарното наказание е процедура, която върви по Кодекса на труда. Това са две различни неща. Сега е трудно да прогнозирам дали ще се стигне до там, каза Кастрева и добави, че от ръководството на училището е поискано до утре вечер да излезе публично с решение по проблема. 

За нас е важно да съхраним училищтната общност. Ние не трябва да противопоставяме учителите в институцията, не трябва да противопоставняме учители на родители, а още по-лошо е да противопоставяме децата, да ги караме те да правят избори, за които нямат, информация, да ги въвеждаме в интриги..

Тя заяви, че не приема упреците, че РИО е проверявала СМГ през цялото лято и допълни, че проверките са установили пропуски в работата на директора:

За да бъдем там на проверки, това е провокирано от сигналите, които сме получили. Наше задължение е да реагираме.


Кастрева допълни, че служителите в едно училище не бива да работят в страх, тъй като отдавна не сме в Средновековието. РИО е бил сигнализиран от родителите за проблемите с учителските договори още в началото юли с молба за диалог с директора, за да не се налага уволнената учителка да обжалва уволнението си в съда. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!