ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Специалистите по лъчелечение в България не достигат

Снимка: БТА

Специалистите по лъчелечение в България не достигат, недостатъчно е и обучението за работа с новата апаратура, каза пред "Хоризонт" Ивет Паянова, специалист по лъчетерапия. От 4 линейни ускорителя за облъчване на пациентите преди около 10 години, сега страната ни разполага с 25 нови апарата от последно поколение. Иновациите в областта обаче предполагат продължаващо обучение на лаборанти:
В момента имаме глад за такива кадри, но тъй като специалността е много иновативна, включва както медицински познания, така и по отношение на техниката, имаме много интерес. Обучението, което е дадено в медицинските училища и колежи, не бих казала, че е достатъчно. Това е и целта да започнем да правим тези курсове - да обучим обучаващи в държавите от Източна Европа. Това нещо прерасна. Започнахме да организираме курсове, които са синхронизирани с програмата на обучение в Западна Европа. Създадохме контакти между нашите държави... Това е съвсем нова материя.
Лаборантите са тези, които осъществяват ежедневния процес на лечение на пациентите. То може да продължи до 45 дни, изтъкна Паянова.

Началникът на Клиниката по лъчелечение в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, д-р Мария Влайкова, изтъкна, че в болницата работят 12 рентгенови лаборанти, които работят на 3 смени, броят им е достатъчен, за да обслужат ежедневно преминаващите около 100 пациенти, които се лекуват безплатно чрез ускорителите и кибернож. Влайкова е привърженик на обучението на място с наличната апаратура, тъй като това позволява едновременното обучение на всички специалисти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!