ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Лечението в областта на лицево-челюстната хирургия не се поема от НЗОК

Специалистите предлагат да се използва клинична пътека в ортопедията и пластичната хирургия при подобни интервенции

| обновено на 05.10.17 в 12:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Здравната каса не поема нищо в областта на лицево-челюстната хирургия, а преди две години специалистите са предложили да ползват клиничната пътека в ортопедията и пластичната хирургия. Това обясни пред "Хоризонт" доц. Николай Янев, лицево-челюстен хирург, който практикува в Специализираната болница по лицево-челюстна хирургия в София и в сходна болница във Великобритания:
Още преди две години беше подготвено писмо от националния консултант по лицево-челюстна хирургия, от Сдружението на българските лицево-челюстни хирурзи, от Специализираната болница по лицево-челюстна хирургия към Националната здравоосигурителна каса и Министерството на здравеопазването за това лицево-челюстните хирурзи да бъдат допуснати като изпълнители по клиничната пътека за микросъдови реплантации и реконструкции, по която работят колегите ни ортопеди и травматолози и пластични хирурзи, обясни доц. Николай Янев:
По същия начин стои и въпросът с работата на специалистите в областта на стоматологията: 
Получаваме пациенти, насочени от колегите-стоматолози. Имаме определени трудности и в тази насока. Ежегодно има дебати по въпроса кои направления от стоматологията и нейната връзка с хирургията би трябвало да се финансират, и все още те продължават.
Така здравеопазването ни изпуска приоритетни насоки в лечението, което пък води до това, че не всички нуждаещи се пациенти могат да бъдат излекувани, а българските лекари се лишават от възможността да се развиват.
Още по темата можене да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!