ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Конференция за развитие на умни градове събра хора с различен поглед за градско устройство

Снимка: wikipedia.org

Градове, построени на основата на иновациите, където се използва ефективно всеки ресурс, това е далеч от нашата действителност, но пък местната и централната власт имат идеи за приближаване на нашето ежедневие към високо развитите населени места. Конференция за развитие на умни градове събра хора с различен поглед за градско устройство.

На фона на преобладаващи панелни блокове, в които се пилеят и вода и топлинна енергия и стари напукани къщи, строени преди 80 години, футуристичните идеи за умни градове звучат като абстрактни неизпълними намерения - например да живеете в еднофамилна къща или сграда за няколко семейства, където електрическата енергия е от слънчеви панели, отпадъчните води се използват за поливане на градината около сградата след пречистване с локална пречиствателна станция

Но за да се развива стратегията за умни градове капацитетът на интелигентност на местната и централната власт трябва да е насочен към иновативни решения. Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи:

Знаете политиката, която се води за дигитализация, тук днес говорим и за интелигентни градове, така че това е част от общата политика на правителството. Вече има такива влакчета, които в някои държави се управляват електронно, така че защо да няма и в България такова нещо.

Както икономиката, така и ежедневието ни зависи все повече от технологиите, подчерта и еврокомисарят Мария Габриел:

Взаимосвързаните устройства са в основата на интелигентните градове, на автоматизираните автомобили, на нашите домове, където можем да имаме свързани домакински устройства. Европа има своето лидерство за интелигентните градове.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Радостина Билярска.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!