ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Няма отговор колко приватизационни сделки ще бъдат отворени, ако се промени Конституцията

Комисията по правните въпроси към НС изслуша главния прокурор Сотир Цацаров

| обновено на 06.12.17 в 19:22
Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Според главния прокурор Сотир Цацаров, държавата трябва да има възможност да разваля неизгодни приватизационни сделки. Според него обаче, евентуалното премахване на давността за разследването на престъпленията, свързани с приватизацията чрез промени в Конституцията, няма да реши този проблем. Обвинител номер едно коментира темата на първото си изслушване от депутатите в парламентарната правна комисия.

Очакванията чрез статистика да се дадат или отнемат аргументи в дебата за нова конституционна промяна не се оправдаха. На въпрос на "БСП за България" Сотир Цацаров оповести онова, което съхранява деловодната система по темата "приватизационни сделки" - около 700 от 2004 година досега разследвания, известна част от които проверявани наскоро по доклад на ДАНС, прекратени, заради изтекла давност. От ГЕРБ проявиха специален интерес по сделката, свързвана с лидера на БСП Корнелия Нинова - тази за "Техноимпекс":

Прието е към настоящия момент, че е изтекла давността. Втората инстанция е приела също, така че няма данни за неизгоден договор или длъжностно престъпление, обясни Обвинител номер едно, който не спести на депутатите усещането си - защо го питат по тези въпроси:

Искаме ревизия на приватизацията и я искаме заради справедливостта или я искаме защото това ще реши един или друг персонален проблем или ще постави един или друг персонален повод за политически нападки, каза Цацаров и после като гражданин коментира какви въпроси решава падането на давността за приватизационни сделки:

Да, добре, ще организираме. И какво? Ще привлечем лица, които все още могат да бъдат привлечени и то лица, които са изпълнявали някаква длъжност, защото човекът, който е получил нещо, той не е извършил престъпление, само че сделките сами по себе си ще останат.

Без повече подробности, Обвинител номер едно съобщи още, че премиерът Бойко Борисов най-вероятно днес е бил разпитан в прокуратурата във връзка с проверката на неговото изказване, че в парламента има наркотрафиканти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!