ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

КОНПИ: Искането на запор върху средствата на Прокопиев е заради приватизацията на "Каолин"

Прокопиев отрече нарушения около приватизацията на "Каолин" и обвини Комисията, че действа като бухалка и мутра

| обновено на 12.12.17 в 19:31

Председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев и бизнесменът Иво Прокопиев си отправиха взаимни обвинения в недопустим натиск. Това стана на последователни пресконференции по повод запорирани банкови сметки на Прокопиев, дялови дружества и акции и част от семеен имот за близо 200 милиона лева. Малко след като Георгиев се оплака от безпрецедентен медиен натиск, издателят на "Капитал" и "Дневник" нарече действията на Комисията "атентат срещу правото на собственост". 

Причината за искането на запора на средствата на Иво Прокопиев е сделката за приватизацията на дружеството "Каолин" през 2000 година. Това обявиха от КОНПИ, като поясниха, че са констатирали драстични нарушения около придобиването на разградската фирма.  
 
Прокопиев стана обект на интерес за Комисията в началото на годината, когато беше обвинен заедно с бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков за продажбата на 33 процента от акциите на държавата в електроразпределителното дружество EVN. Това обвинение автоматично активизира Комисията, която около проверката на сделката е установила, че през 2012 година Иво Прокопиев е продал дружеството "Каолин" –  от което е получил 150 милиона лева, но връщайки се назад към приватизацията на самото дружество през 2000 година, Комисията по гражданска конфискация открива ред нередности, от които прави извода, че става дума за пари с незаконен произход. 

За още 50 милиона лева не са открити документи за съответствие и така е направено искането за запор на над 200 милиона лева – пари, изчислени като несъответствие между приходите и разходите на Прокопиев като физическо лице, на фирмите и съпругата му. Иво Прокопиев отрече да има такова разминаване, отрече и нарушения около приватизацията на "Каолин" и обвини Комисията, че действа като бухалка и мутра, а пък председателят на комисията Пламен Георгиев го упрекна в недопустим натиск през контролираните от него медии – натиск, който досега върху Комисията не бил оказван.

Комисията по гражданска конфискация не действа по НК и поради това дейността ѝ не засяга давността на приватизационната сделка. През последните седмици в парламента се обсъждат възможни конституционни промени, с които да отпадне именно давността на престъпленията, извършвани по време на приватизацията. Конкретният казус обаче няма отношение към този въпрос.


Искът за запор на имуществото на бизнесмена и издател на "Капитал" и "Дневник" се налага само заради сделката за продажбата през 2012, признаха от Комисията. От органа подчертават, че доходът на Прокопиев от дружеството след приватизацията му не съответства на декларирания в разгледани от тях документи.

Прокуратурата смята, че с неясен произход са 200-те милиона лева, които бизнесменът тепърва ще има възможност да обоснове. Ако не успее да го направи в законовия срок от 3 месеца, то ще се пристъпи към самия граждански процес на няколко инстанции, в които той или Комисията ще трябва да убеждават съда за легитимността на средствата.


Рeшeниeтo нa 5-члeннaтa ĸoмиcия зa oбpaзyвaнe нa пpoизвoдcтвo зa гpaждaнcĸa ĸoнфиcĸaция e взeтo c eднo „ocoбeнo мнeниe“ - нa Лилянa Tepзиeвa, зa ĸoятo Πлaмeн Гeopгиeв пoдчepтa, чe e oт ĸвoтaтa нa пpeзидeнтa Плевнелиев, а мотивите й "против" процедурата били повторени от Прокопиев в публичните му изяви. Георгиев се оплака, че за 5-те години на Комисията, тя никога не е била подлагана на такъв медиен натиск, а никой друг проверяван не бил толкова добре информиран за проверката:
Безпрецедентно в рамките на проверката той ни изпрати документи, с които да обясни произхода на своите средства. По принцип това няма как да се случи в закритата част от проверката, защото той няма как да знае, че е проверяван.

Този теч на информация, все пак призна Пламен Георгиев, е вътрешен проблем:
Затова сме сигнализирали компетентния орган, но по тази преписка са имали достъп, разбира се, инспекторите, които са работили ,плюс Комисията. Така че някъде оттам изтича информацията. 



Сделката за "Каолин" е чиста, а атаките на Комисията "Георгиев" били удар по медиите на Πpoĸoпиeв, заради критичната им позиция, за което - призна издателят на "Дневник" и "Капитал", той лично информирал премиера:

И за съжаление - или не поиска, или не успя, но в общи линии резултатът е, че нищо не произтече от това, че аз го запознах с този казус. Което в крайна сметка го прави активен или пасивен съучастник в това нещо, заключи Иво Прокопиев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!