ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Родители, лишени от възможността да виждат и общуват с децата си, излязоха на протест

Те свириха на различни инструменти, а импровизираният концерт беше посветен на днешния Ден на бащата и поздрав към институциите, които не си вършат добре работата

| обновено на 26.12.17 в 17:07
Снимка: БГНЕС

Родители, лишени от възможността да виждат и общуват с децата си заради развод, протестираха пред Народния театър "Иван Вазов". С какафония, наречена „концерт“, днес по обед на площада пред театъра десетина бащи, някой с детски пластмасови музикални инструменти, а други – въоръжени с професионални барабани, демонстрираха, с цел да покажат каква какафония изпълняват институциите у нас, когато  бъдат сезирани да се намесят в родителските спорове кой да се грижи за децата, разказва репортерът на БНР Светослава Кузманова. Концертът е посветен на днешния Ден на бащата.

Карло Луканов от Фондация „Бащи за отговорно родителство“, който  тази година участва за пореден път в инициативата, отбелязва:

Искаме да покажем работата на институциите образно, защото институциите не работят в унисон и се получава една истинска какафония. Съдът постановява решение, тези, които трябва да следят за изпълнението не си вършат работата, нито прокуратурата, нито съдебните изпълнители и социалните. И се получава един разнобой, от който страдат децата, които не могат да виждат единия си родител.

Всички са убедени, че това е бащата и наистина  в повечето случаи е така, но има и майки, които не могат да си виждат децата.  България вече няколко пъти е осъдена в Страсбург за това, че не се изпълняват ефективно съдебните решения и проблемите си седят.  

Тук сме повече бащи, процентно повече, защото по-често съдът да присъжда децата на майката и процентно бащите са повече, които са ощетени.  Аз нямам личен проблем. Аз съм тук, за да подкрепя останалите бащи и най-вече децата, които имат право да бъдат отглеждани и от двамата си родители, разказа Луканов. 

Няма такава официална статистика, мъчили се на базата на достъпните данни да направим някакви числения -  по принцип, тъй като всеки втори брак завършва с развод, а и повече от половината деца се раждат въобще извън брак, между една трета и половината от децата в България са деца на разведени родители. Това прави някаква цифра между 300 хиляди половин милион деца.  Поне едно 20% от тях родителите са в конфликт, всичко това се пренася върху децата.

Няма да бъде зле НСИ да направят някакво изследване, за да може да се установи с по-голяма точност какъв е мащабът на проблема, но при всички случаи е огромен.


Друг от участниците в днешния протест -  адвокат Пламен Борисов, е нагазил дълбоко в проблема. Той има две деца - на десет и на 12 години, като съдът е разпоредил, че може да ги вижда два уикенда месечно и половината от ваканциите. Той коментира: 

Споделеното родителство - надписът, който виждате тук, е решението на проблемите на децата, така че бащите им също да присъстват в живота им, защото всичко друго е в ущърб на децата. За щастие моята бивша съпруга е българка и корените на децата ми са тук, в България, но мога да си представя какво е дете на разделени родители от две различни държави, две различни култури -  имам такива дела, между другото, никак не е лесно.

Аз лично съм на мнение, вече има и такива прецеденти  - че дори и в този случай, на голяма географска отдалеченост, пак за детето е по-добре, на по продължителни периоди -  например една година ще живее и учи при единия, една година  - при другия.  Сигурно ще кажете: "Ама как така, две училища ще сменя" и така нататък... Доказано е, че за детето е по-добре. Смяната на училище не е толкова голям проблем, колкото липсата на родител в живота му. 

Повече по темата ще научите от звуковия файл. 


 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!