ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Онкологията в София официално отвори Център за пациента

Центърът е в подкрепа на болните със злокачествени заболявания

Снимка: БГНЕС

Процес на преоценка на приоритети си, на обръщане към себе си, преодоляване на страха - това е основната мисия на психолога, работещ с пациенти със онкологично заболяване. В Специализираната болница по онкология в София официално беше открит Център за пациента в подкрепа на болните със злокачествени заболявания и на техните близки.

Ще я наречем Роси, на 49 години, с онкологично заболяване. Посещава Центъра отскоро, но е убедена, че това ѝ помага в битака с болестта:

Убедена съм, че има нужда, тъй като това не е просто болест на тялото, това е тежка болест на душата. Ценя психотерапията като метод, подпомагащ изцелението. Доста добре се справят.

От два месеца, откакто работи Центърът, 1000 болни са получили подкрепа, проведени са 72 индивидуални консултации, както и 11 групови. Консултациите за близки на пациенти до момента са 38. Трима психолози работят в Центъра. Една от тях е Ралица Стоянова:

Пациентите, които идват в нашата болница, преминават през един по-труден и особен етап от живота си. Те имат нужда и от допълнителна емоционална подкрепа. Ние, психолозите, играем такава роля за тях.

Психолозите имат за задача и да проучват мнението на пациентите за престоя им в болницата:

В анкетите има включени въпроси за мнението на пациентите за грижите, които получават. Въпроси относно битовите условия, дали са имали случай на искане за доплащане, без да са сигурни за какво. На базата на резултатите от анкетите се вземат решения за промени, които са необходими.

На откриването на новото звено в онкологията присъстваха председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и омбудсманът Мая Манолова.

За тази болница, която е уникална и знакова по отношение на онкологичната помощ, това е едно изключително важно събитие, което показва друга грижа и отношение към пациентите. Много важно в комплексната грижа за тези тежки заболявания е психологическото отношение и подкрепа, каза д-р Дариткова.

Също така е много важно да имаш подкрепата на специалисти, психолози, на хора, които са преминали или преминават през болестта, защото именно разговорите, пътят, по който някой вече се е излекувал, са изключително важни за всеки, който преминава през тази болест. Става дума за над 400 хиляди души в България по данни на БАН, които са болни или преболедували рак, каза Манолова.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!