ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Още за предложенията на ДПС и БСП в Народното събрание

Медиите и акцизите във фокуса на парламентарната опозиция

Снимка: БГНЕС


 Със свои инициативи излезе днес парламентарната опозиция - ДПС подхванаха медийната чистота, а БСП - акцизната. Какви са акцентите в мотивите на вносителите, обобщава парламентарният репортер Мария Филева:  


След като вчера бе внесен в деловодството на Народното събрание, днес депутатите от ДПС представиха своя законопроект, целящ изсветляването на медийната собственост. Чрез промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения се въвежда задължение да бъдат обявявани собствениците на медиите  - печатни, онлайн и електронни, както и да бъдат декларирани всички източници на финансиране.  Хамид Хамид, който е един от вносителите, обясни:

Имаме предвид непазарното финансиране -  тоест цялото това финансиран , което идва и извън рекламите, отвъд формалното финансиране. Тъй като, ако рекламните договори имат фактура -  там контролните функции са на НАП, там за нас всичко е ясно, но в обществото стои въпросът как, откъде и защо различни медии получават средства и срещу какво.


На въпрос защо сега ДПС предлага този законопроект друг от вносителите - Велислава Кръстева, отговори: 

Явно му е дошло времето, тъй като темата за собствеността на медиите  - за това кой говори, за това у кого е собствеността както на медиите, така и на разпространителските мрежи, не е тема от днес. Аз дори очаквах да получим подкрепа именно от тези организации, които от години настояват да бъдат предприети законови действия в посока, която би осветлила именно собствениците на медиите, действителните собственици.


БСП пък внесе предложение за решение да бъде създадена временна парламентарна анкетна комисия за проучване дейността и сигурността на Българската акцизна централизирана информационна система  - БАЦИС, в Агенция "Митници". Предложението предвижда в комисията да участват на паритетен принцип по двама представители от всяка парламентарна група, а поводът е доклад на ДАНС за проблеми във функционирането на системата, който стана причина през януари в парламента да бъдат изслушани главният прокурор, министърът на финансите и директорът на Агенция "Митници".  Драгомир Стойнев обясни:

Това изслушване не преодоля нито една от тези сериозни негативни оценки, които са в доклада на ДАНС. Тоест ние искаме разследване, защото ние сме притеснени за приходите в държавния бюджет.

Повече по по двете теми ще научите от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!