ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Новият директор на НИМ с амбиции да търси допълнителни приходи и да привлича млада публика

В НИМ беше открита иновативна изложба с непоказвани уникати

| обновено на 07.02.18 в 17:43
Залата от постоянната експозиция на НИМ, представяща Османския период в България, горе вдясно доц. Бони Петрунова
Снимка: Нациоинален исторически музей
Смели и модерни идеи за развитието на Националния исторически музей (НИМ) има новият му директор доц. Бони Петрунова, която спечели конкурса на Министерството на културата. В първото си интервю за БНР и предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" доц. Петрунова сподели идеите, които планира да реализира в следващите няколко години - за увеличаване на приходите на НИМ, които в момента са 1 милион лева, както и за привличане на млада публика със съвременни визуални и 3D технологии.

През последните 
няколко месеца доц. Петрунова временно изпълняваше длъжността директор на музея, след като през есента на миналата година проф. Божидар Димитров се пенсионира. Тя е археолог по професия и беше част от екипа на Вежди Рашидов, когато той оглавяваше Министерството на културата. С днешна дата, когато вече е титуляр на поста, в първото си интервю за "Хоризонт" тя каза:

Младите хора имат нужда вече от по-разчупена форма на презентация.
Публиката да стане не посетител, не човека, който ние чакаме да се сети да дойде в залите ни, а да бъде нашият съучастник в представянето и опазването на културното наследство.

Трябва да се търсят възможности за визуализация на предметите в средата, в която те са съществували, какво се е правело с тях, което много повече ще повиши интереса. Бихме могли да направим 3D дигитализации на средата, от която са взети някои паметници. Това ще бъде със слушалки, със специални очила ще се влиза в самия храм, от който да кажем в експозицията са представени отделни предмети и това е съвременният подход.

Днес в Националния исторически музей беше открита иновативна изложба с непоказвани уникати от 15 до 19 век, съдържаща образци на християнското и народно изкуство.

Интервюто с доц. Бони Петрунова, директор на НИМ, чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!