ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Начева: Данните, представени от проф. Камен Плочев, за просрочени задължения към чужди здравни фондове са верни

Жени Начева
Снимка: БГНЕС


Данните, представени от управителя на Здравната каса проф. Камен Плочев, за просрочени задължения към чуждите здравни фондове, са верни, заяви председателят на Надзорния съвет Жени Начева след извънредно заседание:

Разминаването в данни, обстоятелства и факти се дължи на системно нарушение на вътрешнонормативни документи. От поредица от оперативни ръководства се възложи корекция на оборотната ведомост, изготвена от НЗОК, в срок до 27 декември с отразяване на верните числа.

Просрочените задължения на Фонда към 31 януари 2018 година възлизат на малко над 133 млн. лв., а общите задължения към чуждите фондове са над 273 млн. лв. :
Тук няма умишлена злоупотреба или нарушение. Това е по-скоро административно нарушение. Ще има съответните административни санкции. Очакваме предложение от управителя. 

До 10 март Касата трябва да е готова с погасителните схеми за съответните държави в рамките на 73 милиона лева, колкото са предвидените по това перо за тази година, както и разсрочване на останалите дължими суми към чужди клиники до 2019 година. Касата ще използва за заплащане цялата сума в бюджета си по това перо. Няма да има проблеми с лечението на българи в чужбина. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!