ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

В регионалните екоинспекции могат да се подават сигнали за бедстващи щъркели

Снимка: Пламен Генчев

Сигнали за бедстващи щъркели могат да се подават в регионалните инспекции по околната среда. Десетки щъркели попаднаха в капана на лошото време в Шуменско и Силистренско. В село Зарица група мъже спасиха пет птици от измръзване.

Когато намерите диво животно или птица в бедстващо състояние, е необходимо да подадете сигнал на телефона на съответната регионална инспекция по околната среда и водите. Можете да сигнализирате в горските стопанства или в съответната община. В страната има няколко спасителни центъра за диви животни и инспекциите по околната среда и водите могат да потърсят съдействие за настаняването на намерените бедстващи птици.

Радостина Галитионова, главен експерт в отдел "Биологично разнообразие“ в Министерството на околната среда, допълни:

"След това се отива на проверка на място от страна на колегите, преценява се състоянието на птицата или на животното. След преценка може да бъде потърсено съдействието или на спасителните центрове, които работят с диви животни, или може да бъде оставено на място. Настаняването на животните в спасителните центрове е важно, тъй като те имат добри специалисти".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Радостина Билярска.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!