ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Надзорният съвет на НЗОК одобри проектобюджета на обществения фонд за следващата година

490 млн. лева е увеличението в проектобюджета

| обновено на 22.10.18 в 12:48
Жени Начева
Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) одобри окончателно проектобюджета на обществения фонд за следващата година с пълен консенсус, като бюджетът е с 490 милиона лева повече от тази година. Това съобщи председателят на Надзорния съвет Жени Начева. В тази сума има 50 милиона лева остатък от предишни години, с който Касата ще може да разполага догодина.
     

Средствата ще бъдат използвани за погасяване на задълженията към чужди фондове, които до момента възлизат на 320 милиона лева. За целта от Министерство на здравеопазването ще бъде преведен трансфер в размер на 16 милиона лева.

Средствата в първичната извънболничва помощ стават от 207 милиона лева - 218 милиона лева, в специализираната от - 222 на 250 милиона лева, от 83 милиона лева на 90 милиона лева се повишават парите за лекарства, като в принципът на плащане на лекарство от Здарвната каса няма да бъде само на основание най-нисък разход.  Парите за болнична помощ също се увеличават от 1, 824 млрд. лв. за тази година на 2 милиарда, d средствата за лекарства - от 1 милиард се увеличават на 1.117. Резервът на здравната каса за догодина е определен на 127 милиона лева.

Проектобюджетът предвижда Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина да преминат за управление към Здравната каса, както и да бъде създаден нов орган – Агенция по медицински одит, който ще обедини функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Изпълнителната агенция по медицински одит, за да се изразходват по-ефективно средствата от бюджета на Касата. За целта ще се направи и трансфер от 16 милиона лева от Министерство на здравеопазването към новата мегаагенция, обясни Начева: 

"Целта е по-ефективно използване на средствата и по-добро качество за лечението на пациентите както на възрастните, така и на децата".

Проектобюджетът предвижда и увеличаване на средствата в извънболничната помощ, с които ще се дадат повече направления за профилактика на майчиното здравеопазване и на повече изследвания в областта на скъпоструващата образна диагностика. 

Общата сума на бюджета на Здравната каса за 2019-а по проектобюджет възлиза на 4,35 милиарда лева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!