ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен получи апарат от Българската Коледа

Клиниката по неоантология в Университетската болница „Д-р Георги Странски” в град Плевен получи поредното дарение от Българската Коледа. Специалистите вече разполагат с апарат за контролирана церебрална хипотермия, който е от изключителна важност за най-тежките случаи, казва доц. Виктория Атанасова, началник на Клиниката, специалист по педиатрия и неоантология.

Клиниката по неоантология е най-голямата по рода си в Централна Северна България и приема пациенти от целия регион:

„Раждат се около 1300 на година и поне още 100 деца идват от съседните области, които имат от нужда от специфична високоспециализирана медицинска помощ. Тук се концентрира най-тежката патология на четирите области Плевен, Велико Търново, Габрово и Ловеч. При нас се насочват и бременности с висок риск, раждат се деца, които много често имат нужда от специализирана помощ. Реално ние без апаратура не можем да вършим и една нищожна част от нашата работа“, допълва доц. Атанасова.

„Отдавна имахме желание да имаме този апарат за контролирана церебрална хипотермия. Налага се рядко да се ползва, може би няколко пъти в годината, но тези случаи са изключително важни. Ако имахме този апарат преди и както сега вече може да го ползваме, ние може да помагаме на деца в особено тежко състояние. Става въпрос за деца, родени в състояние на т.нар. тежка асфиксия или с тежък недостиг на кислород.“

Лечението с хипотермия намалява увредите в мозъка след преживяна асфиксия, казва доц. Атанасова:

"Миналата година получихме чрез Българската Коледа апарат за церебрално мониториране. Реално двата апарата работят заедно - единият е за поддържането на по-ниска телесна температура, а с другия следим мозъчната дейност."

Подробности чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!