Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Шизофренията ЦСКА

БНР Новини
Фото: БГНЕС

Когато те върнат в първи клас заради калпазанлък, това е драма най-вече за родителите ти. Когато върнат в първи клас футболен гранд като ЦСКА, това разтърсва не само феновете и спортната общественост. Не е успокоително за червените и обстоятелството, че е отнет лиценза и на „Локомотив” (София) – не сме само ние, демек.

Тъй или инак с 30 милиона задължения (повече от половината към НАП) ЦСКА не можа да вземе лиценз, а УЕФА обяви идеите за спасяването му чрез разни сливания с „Локо” (София), „Литекс” и пр. за несъстоятелни. Тези идеи впрочем разделиха и феновете на две.

Двама спасители в ръжта се появиха и техните имена не са новост в този казус – бизнесмените Гриша Ганчев и Васил Божков. Последната гореща новина е, че Васил Божков се отказва официално от намерението си да поеме издръжката на ЦСКА. Желанието на собственика на „Нове Холдинг” бе „червените” да започнат като ново дружество в „А” окръжна група, ако досегашното бъде фалирано, след като не получи лиценз. Именно затова дори бе регистрирано ново дружество - ЦСКА София, но след като се появи вариантът досегашното дружество с над 30 милиона лева дългове да бъде оздравено от Гриша Ганчев и участие във „В” група, Божков е взел решение да не стартира проекта си. Така поне шизофренната ситуация се нормализира до известна степен.

Сега акциите на ЦСКА ще бъдат прехвърлени на Гриша Ганчев, който заедно с Юлиян Инджов ще поеме управлението на настоящето дружество. Сегашният изпълнителен директор на клуба Александър Тодоров обясни, че няма как, ако Ганчев не е мажоритарен собственик, да се заеме с цялата работа. Относно риска от действията на НАП, която обяви на търг продажбата на марката ЦСКА, Тодоров обясни, че ако се погаси някаква част от задълженията към НАП, ще се спре процедурата. "За съжаление веднъж отвори ли се вратата, опасността е да се появят 3-4-5 отбора с името ЦСКА. Всеки може да си прави клуб с име ЦСКА. Затова искахме да оздравим това дружество", – казва Тодоров.

ЦСКА вече стяга гръмка селекция за предстоящото си участие във "В" група. Бившият голмайстор на тима Христо Янев, който ще е новият старши треньор, вече води разговори за привличането на редица футболисти, сред които има много известни и интересни имена. Твърде вероятно е ЦСКА да събере такъв състав за третия ешелон, който да се окаже по-силен от доста отбори, които ще играят в елита. Преминаването на „червените” през третата и втората дивизия на родния футбол ще е само формалност. За изпълнителен директор на клуба ще бъде назначен Пламен Марков, който вече е имал среща по въпроса с Гриша Ганчев. Така сагата около червения гранд намира някакъв обнадеждаващ край. Остава въпросът с горчив привкус – кой докара нещата до това дередже и най-вече – защо. Сигурно ще му дойде времето това да се разбере. Не че от това болката за феновете ще е по-малка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!