Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В ново софийско училище ще се говори на китайски

БНР Новини
Фото: архив

Първо частно китайско училище у нас – звучи като екзотика, но според създателите му владеенето на източния език все повече ще се превръща в необходимост в световен мащаб.

60 деца от първи до дванайсети клас наесен ще бъдат ученици в новооткритото школо. Предвидени са и подготвителни групи за петгодишни и шестгодишни деца. Какво налага изучаването на китайския език да бъде основен профил на новото училище? Ето какво разказва Николай Ялъмов, председател на фондация „Захари Стоянов”, която заедно със СУ „Св. Кл. Охридски” е в основата на проекта:

Китайският език е много перспективен за бъдещата реализация на учениците ни, защото китайският бизнес и китайската култура не са за подценяване и могат много да ги обогатят. Още повече, че китайското икономическо присъствие в света продължава да нараства. В България има няколко държавни училища с китайски паралелки, а нашата амбиция е да бъдем първото училище в частния сектор, в което се изучава китайски език. Разбира се, той няма да е единственият чужд език - планираме английският да бъде съпътстващ, а впоследствие ще има и други езици.

Обучението в школото ще бъде подпомогнато от СУ „Св. Климент Охридски” чрез неговия институт „Конфуций”, чиято основна дейност е преподаването на китайския език и култура. Учениците ще бъдат подбирани чрез събеседване с директора на училището и с психолог.

Освен със Софийския университет, имаме договор и с института „Конфуций“, който безплатно ще предостави всички учебни материали, казва Николай Ялъмов. Наесен при нас ще дойде и китайски преподавател, за да помага на децата в усвояването на езика. Институтът „Конфуций” също така ще се грижи за бъдещите посещения на учениците ни в Китай, като разходите на родителите ще се ограничават до самолетния билет, а всичко останало ще се поема от Китай. Договорили сме се всяко дете да има възможност веднъж годишно за две седмици да посети страната.

Училището ще си сътрудничи с университета в Ланджоу – споразумението предвижда облекчени условия за учениците под формата на стипендии за езиковите му програми. А има ли интерес към новото учебно заведение?

Има много запитвания, но все още се наблюдава известна боязън у родителите, най-вече защото сме ново училище, обяснява Николай Ялъмов. Все пак, интересът е налице към нашата стратегия за засилено изучаване и фокусиране върху китайския език. От страна на тукашната китайска общност не мога да кажа, че има някакъв интерес. Може би изчакват и вероятно ще ни обърнат внимание след година-две, когато се утвърдим като успешен модел.

В момента у нас около две хиляди деца изучават китайски език в училище. Част от тях искат да продължат образованието си в Китай. В последните години далекоизточната страна се радва на повишен интерес от младежи от всички континенти, включително от Европа - над 300 хиляди чужденци следват в китайски университети. Една от основните причини е, че китайската икономика се нуждае от специалисти, завършили образованието си на място, запознати с процесите в района и с местната култура и бизнес среда. Български младежи също могат да станат част от този процес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Еще из рубрики

Как 9 мая вводит еще одну линию разделения в болгарское общество

В этом году 9 мая проводит линию разделения в болгарском обществе, которое до сих пор чествовало День Европы и День победы над нацизмом, не смещая акцентов в значимости обоих праздников. С одной стороны, День Европы связан с установлением..

опубликовано 09.05.22 13:11

Старая мельница превратилась в информационный центр Деветакского плато

Старая мельница в селе Кырпачево, муниципалитет Летница /Северная Болгария/ стала образовательным и культурно-информационным центром, посвященным Деветакскому плато. Здание располагает всеми условиями для организации семинаров, культурных..

опубликовано 08.01.22 11:15