Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Българска фирма пусна на пазара личен детектор за зъбна плака

Той работи като предизвиква флуоресценти на кариесогенни бактерии и ги прави видими

БНР Новини
Фото: архив
Пътят за премахването на кариесите и гингивитите е, от една страна, да се регулира начинът на хранене, така че да не се създават условия за съществуването на кариесогенни бактерии, а вторият, по-кардинален начин, е просто да ги премахнем от устата си. Въпреки мощната промишленост, усилията на която са насочени към премахването им – производства на четки за зъби, абразивни инструменти, пасти за зъби, проблемът продължава да стои. Според българите, създали детектора, това е така, защото се прави тотално почистване на устата, без вниманието да се концентрира към зоните, където реално се натрупват тези бактерии.
Инж. Димитър Рошкев, който е част от екипа, създал устройството, пояснява:

Ако знаем къде са тези зони, ако виждаме бактериите, натрупани в устата, можем лесно да ги почистим, или да се обърнем към нашия зъболекар за помощ и да се премахнат. При почистването им рискът от образуването на кариеси и на парадонтални заболявания кардинално намалява. За създаването на такава видимост се използват светлинни източници, които генерират светлина в далечната виолетова област, и попадайки върху бактериите, те ги принуждават да флуоресцират и стават видими. Напълно безопасно, удобно, с уред от типа на фенерче, като по този начин можем да ги премахнем и да се предпазим.

С какво детекторът е по-добър от наличните на пазара оцветяващи разтвори и таблетки, които вършат същата работа?

Те не вършат същата работа. Когато оцветяваме с таблетки основните средства за индикация на тези бактерии са анилинови бои, които са от типа на токсините, боядисват всички протеини, а не се фиксират местата на натрупване на бактериите.

В момента фирмата произвежда и подобрен вариант на устройството, с вградени допълнителни огледала за лингвално наблюдение. Според инж. Рошкев използването на персоналния детектор е методът, който значително ще отдалечи настъпването на заболявания като кариеси и парадонтити. Апаратът е резултат от работата освен на инженери и на много водещи специалисти зъболекари и професори от денталните факултети в София, Варна и Пловдив.

Въпреки че технологията, по която работи детекторът е позната отдавна, за първи път се създава относително евтин уред, с който всеки сам може да провери състоянието на оралната си хигиена и да почиства само тези зони, където са натрупани бактериите.

Ще е полезно, защото има пациенти, които не знаят правилния начин за миене на зъбите, премиват ги, и се получават дефекти в емайла. Някои пациенти пък са по-предразположени към кариеси и за тези проблемни групи детекторът ще влезе в употреба. Във всички случаи ще има пазар за това устройство, каза д-р Митова, стоматолог в София с дългогодишна практика.

Ще престанат ли да будят страх посещенията при зъболекаря?

В стоматологичните кабинети, които успяха да натрупат финанси и да повишат нивото си на работа, отдавна се работи почти без болка – с много добри апарати за анестезия и апарати с лазер, казва инж. Рошкев. – С лазерните уреди могат да се извършват много от манипулациите без кръв и без болка.  За нас като пациенти е важно, когато отидем в кабинета да настояваме да се работи с такава апаратура. Светлината (с която работят лазерите) е най-атравматичният фактор, който съществува. Въпросът с лечението без кръв и болка в добрите кабинети е почти решен. Сега остава да се обърнем към превенцията, към нас пациентите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Еще из рубрики

Как 9 мая вводит еще одну линию разделения в болгарское общество

В этом году 9 мая проводит линию разделения в болгарском обществе, которое до сих пор чествовало День Европы и День победы над нацизмом, не смещая акцентов в значимости обоих праздников. С одной стороны, День Европы связан с установлением..

опубликовано 09.05.22 13:11

Старая мельница превратилась в информационный центр Деветакского плато

Старая мельница в селе Кырпачево, муниципалитет Летница /Северная Болгария/ стала образовательным и культурно-информационным центром, посвященным Деветакскому плато. Здание располагает всеми условиями для организации семинаров, культурных..

опубликовано 08.01.22 11:15