Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

За радостите и неволите на едно фермерско семейство от село Добродан

БНР Новини
Фото: Венета Николова

Лесно ли е да си фермер в България? С повечко упоритост и въображение може и да се справиш с лавината от административни пречки и неуредици, която неминуемо връхлита всеки нашенски предприемач, захванал се със среден бизнес. А ако успееш да защитиш свой проект с чуждо финансиране, би могъл да излезеш и на скромна печалба. Такъв е случаят с Росица и Иван Данчеви от троянското село Добродан, собственици на първата сертифицирана биоферма за краве мляко у нас.

СнимкаДанчеви гледат 110 млечни крави, а произведеното мляко пласират в местни мандри. Семейството разполага и с обработваема земя от естествени ливади и пасища, както и с площи, на които отглежда фуражни култури за храна на животните. За да развият успешно бизнеса си в трудните икономически условия обаче, Росица и Иван разчитат не само на предприемчивостта и на вродения си оптимизъм. Преди време те печелят два европроекта за закупуване на модерно оборудване. Така фермата им се снабдява с косачки, ремаркета, смесители и пр. В началото евросубсидиите вървяха трудно и мудно, но напоследък, дали защото свикнахме с тези проекти, пречките са по-малко – казва обнадеждено Иван.

Най-новата придобивка във фермата е също по проект с чуждо финансиране. Става дума за инсталация за затопляне на вода, която използва топлинната енергия от изстиването на млякото в комбинация със слънчева енергия и екологични пелети. Системата е разработена от български учени и намалява с две трети разходите за електричество във фермата. Проектът се осъществява със съдействието на най-голямата норвежка неправителствена организация Norges Vel и с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм „Иновации за зелена индустрия.”

СнимкаТова е една от трите пилотни ферми в страната, които разполагат с тази иновативна инсталация – каза за Радио България Юрън Тонесън от Norges Vel. – Оказва се, че в млекопреработвателния сектор условията на работа и хигиената са от голямо значение. Фермите използват огромни количества топла вода, но предвид високата цена на тока у вас, решихме, че би било добре да се прибегне към възобновяеми източници на енергия. И точно това успяхме да докажем в тази ферма. Тук се използват към 400-500 литра топла вода всеки ден, хората могат да си изчистят оборудването, да затоплят помещенията, да използват цялата топла вода, от която се нуждаят.

Преди време Иван и Росица разбират за въпросната инициатива на норвежкото правителство, насочена към подкрепа на зелената индустрия. Решават да се кандидатират и за тяхна радост са одобрени. При закупуването на инсталацията семейство Данчеви участва и със собствени средства:

СнимкаСъвместната ни инвестиция е към 22 хиляди лв., която след 10 години, живот и здраве, ще ни се възвърне. А си е удобство – твърди Иван. – Има си датчици, температурата на водата се държи на 72 градуса, за да работят системите. Всичко е модерно. Годишното производство на мляко във фермата ми е около 530-550 хил. литра. За 110 крави това не е много, но начинът, по който ги отглеждам, за да покрия изискванията за биопродукция, предвижда ограничения. Нямаме възможност да слагаме ГМО, соеви продукти. Всичко струва много пари, защото се получава по примитивен начин. Не можем да пръскаме с хербициди, с пестициди. Трудно се поддържат растенията - например царевицата я окопаваме по 5 пъти. Затова и добивът ни е по-малък, а себестойността на продукцията – висока. След преработвателя в мандрата и продавачът завишава до 35-40% цената на млякото. Тази практика обаче никой не я контролира.

Животновъдите в България масово се отказват от този поминък, защото при занижените изкупни цени на млякото е трудно да покриеш разходите си и да излезеш на печалба – жалва се Иван. – Получава се така, че всичките ни изисквания са европейски, а подкрепата от държавата и другите ни обвързаности са си чисто български!

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Еще из рубрики

Как 9 мая вводит еще одну линию разделения в болгарское общество

В этом году 9 мая проводит линию разделения в болгарском обществе, которое до сих пор чествовало День Европы и День победы над нацизмом, не смещая акцентов в значимости обоих праздников. С одной стороны, День Европы связан с установлением..

опубликовано 09.05.22 13:11

Старая мельница превратилась в информационный центр Деветакского плато

Старая мельница в селе Кырпачево, муниципалитет Летница /Северная Болгария/ стала образовательным и культурно-информационным центром, посвященным Деветакскому плато. Здание располагает всеми условиями для организации семинаров, культурных..

опубликовано 08.01.22 11:15