Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Русия наложи финансови контрасанкции на украинския политически и бизнес елит

Фото: ЕПА/БГНЕС

На 1-ви ноември Русия наложи широкообхватни финансови санкции на политическия и бизнес елит на Украйна, замразявайки руските активи на стотици политици и на десетки фирми, собственост на големи украински бизнесмени.

Санкциите бяха наложени с указ, подписан от руския премиер Дмитрий Медведев и бяха описани като насрещни санкции, изготвени в отговор на аналогични украинските мерки спрямо Москва.

В постановлението се посочва, че санкциите се въвеждат заради неприятелските действия на Украйна спрямо физически и юридически лица от Руската федерация. Мерките предвиждат замразяване на банкови сметки, ценни книжа и имущество в Русия. Забранява се изнасянето на капитали извън територията на Руската федерация.

Под ограничителните мерки попадат 322 физически и 68 украински юридически лица. Засегнати от руските контрасанкции са съдии от Конституционния съд на Украйна, депутати от Върховната Рада, чиновници от администрацията на президента, ръководители на органи на изпълнителната власт, украински предприемачи и компании. Сред тях са бившите премиери Юлия Тимошенко и Арсений Яценюк, секретарят на Съвета за национална сигурност Александър Турчинов, синът на президента Петро Порошенко - Алексей, както и ръководителят на „Нафтогаз“ Андрей Коболев.

Днешният указ за контрасанкции не е изненадващ, след като на 22-ри октомври руският президент Владимир Путин подписа указ за въвеждането на санкции срещу Украйна и поръча на правителството да изготви списък с подлежащите на ограничения физическите и юридическите лица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!