Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Таня: "Децата са като бял лист, на който пишеш това, за което знаеш, че е правилно и добро"

Понеделник е. За женски работи ще си говорим днес в "Калейдоскоп"- темата е социалната услуга, наречена приемна грижа. Това е наименованието по определение. А по мерките на делника- какво означава едно самотно дете да стане част от семейството ти? Е, кажете сега как се слага етикет на това?! И може ли отглеждането и възпитанието на дете да бъде само женска, само мъжка или само работа на държавата?! ... Наш събеседник е една зряла жена- спокойна и ведра, която носи голямо и добро сърце- достатъчно, за да убеди с малко думи своя съпруг и своите пораснали деца, че всички те могат да бъдат семейство за едно малко самотно момиченце. С Таня започваме разговор докато чакаме началото на осмомартенското тържество в детската градина, в която детето учи от есента. С първия въпрос обаче се връщаме 6-7 месеца назад във времето, когато Таня и нейният съпруг стават приемно семейство и с много внимание и обич подготвят детска стая- с гардероб, бюро, компютър, телевизор, кът за игра. Те са едни от първите, които материализират у нас идеята за т.н. приемна грижа. Захванали са се с нещо безкрайно познато- защото отново ще отглеждат дете в дома си, но и нещо напълно непознато за български условия- нов вид социална услуга... И като хора, които първи трябва да създават от теорията практика, вземат "от движение" решения, които им се струват най-подходящи. Те не само имат големи деца. Те имат и внуци. Затова решават за детето тя да е баба Таня.

"Нашата приемна внучка донесе много радост в дома ни"- обяснява с усмивка Таня. И макар сърцето ми да се свива, не мога да не я попитам какво ще стане, ако утре родителите, изоставили детето си, все пак си подредят живота и се окаже, че могат и искат да се грижат за дъщеря си?

"Ние вече много обичаме приемната си внучка. Тя е част от нашето семейство. Така, както нашите деца излязоха от дома ни, за да станат студенти, така бихме искали един ден и нея да я изпратим да учи... Но ако трябва да си тръгне по-рано... Важно е доброто за детето. Ние сме готови и за това. Каквото и да се случи, тя вече е част от нашето семейство и в дома ни винаги ще бъде добре дошла"- казва Таня. И добавя:

"Децата са като бял лист, на който да пишеш това, което знаеш, че е правилно и добро."

Познавам тази спокойна и светла жена от години и не съм изненадана, че приемната й внучка на осмомартенския празник сияе в уникално елегантно костюмче- една красива и усмихната малка дама. Момиченцето е в дома на приемното семейство само от средата на лятото, а вече припознавам в поведението му, в интонациите и маниерите му лекото сърце и меките жестове на Таня. Зная, че това не е случайно- много преди да хване малката ръка на 5 годишната си приемна внучка, за да я заведе в новия й дом, Таня първо е подготвила сърцето си да бъде щедро на обич, на търпение, на прошка. И като всеки родител- тя е готова да се грижи всеотдайно за малкото момиченце дотогава, докато то има потребност от тези грижи. И да го пусне да продължи пътя си по най-добрия за него начин- както прави всеки родител за своето дете... Сигурно и край всеки от вас, уважаеми слушатели, живеят такива хора- с топла усмивка и големи сърца. Огледайте се! И когато ви е трудно да продължите напред, когато сте изправени пред тежки решения, поседнете в кварталната градинка и ги намерете- ако отворите душата си, непременно ще ги разпознаете!
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Више из ове категориjе

Бугарска данас – 10. септембар 2024.

У овом издању подкаста Радио Бугарске на српском језику доносимо најважније вести за 10. септембар и временску прогнозу за среду, 11. септембар. У музичком делу програма говорићемо о рођенданском концерту групе "Остава" и слушаћемо њену најновију..

објављено 10.9.24. 16.00

Бугарска данас – 9. септембар 2024.

Добродошли у подкаст „Бугарска данас“ на српском језику Радио Бугарске! Након прегледа вести које су обележиле дан за нама, сазнаћете какво време нас очекује сутра, 10. септембра. Данашња песма дана носи назив „Све лажи“, а слушамо је у извођењу..

објављено 9.9.24. 16.00

Бугарска данас – 6. септембар 2024.

Шестог септембра 1885. године аутономна покрајина Источна Румелија ујединила се с Кнежевином Бугарском и тако је избрисана неправда која је почињена одлуком Берлинског конгреса над бугарским народом. О величанству уједињења и последицама..

објављено 6.9.24. 08.00