Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова: "Светът на класическата музика крие много изненади"

БНР Новини
Фотографија: ndk.bg

Формирането на дуо от еднакви инструменти често се оказва амбициозна и трудно осъществима задача. Ако в соловото музициране конкуренцията е полезна, то за един камерен ансамбъл често може да има негативен резултат. Сред щастливците, които се радват на добро сътрудничество, е клавирно дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова. През пролетта на 2014 в БНР двете изпълнителки осъществиха най-новия си проект – интегрален запис на 21 унгарски танца за четири ръце от Йоханес Брамс. Пълният цикъл от пиесите досега не е бил записван в България.

Танците са изключително наситени като виртуозност и много любопитни за ансамбъл като нашия – казва Десислава Щерева и продължава: Открихме че по-малко познатите пиеси от цикъла по нищо не отстъпват на известните. Напротив, по своему те също са едни малки клавирни шедьоври.

Дуото има богат опит в представянето на нови произведения, неизпълнявани до момента в България. Години наред това е един от ансамблите, на които известният композитор Александър Йосифов поверява дебютното представяне на свои опуси. Кои са творческите цели пред състава, научаваме от Десислава Щерева:

Щастливи сме, че почти всяка година изпълняваме на фестивала „Нова българска музика“ най-актуалните творби. Някои от тях са писани специално за нас. Вече имаме биография като ансамбъл. Свирим заедно повече от 15 г. и непрекъснато обогатяваме репертоара си. Унгарските танци бяха последното ни предизвикателство за 2014 г. В продължение на месеци ги свирихме на много наши концерти пред най-различна публика. Успяхме да ги представим и в Българския културен център в Унгария. Имаме голямо желание да издадем цикъла на компактдиск. Това е приоритетът сред предстоящите ни ангажименти.

Има ли формула за успешното сътрудничество в една камерна двойка? Отговор на този въпрос дава Евгения Симеонова:

Двете сме представители на българска и руска клавирна школа. Запознахме се в Москва. Имаме доста общи качества – голямата взискателност към самите нас, единен творчески критерий… Непрекъснато търсим, имаме добра комуникация, развиваме се. Дуото стана предпоставка за едно дългогодишно приятелство, което много ни помага.

Ако партньорите в един ансамбъл нямат общ език, съвместното музициране би било доста трудна задача. Едно е да свириш с най-различни колеги, а съвсем друго да стъпиш върху една стабилна основа и да я надграждаш – допълва мнението на своята колежка Десислава Щерева.

Освен в дуото, пианистките преподават и в НМА „Панчо Владигеров“. Дори младежите, които не са професионални музиканти, не бива да избягват класическите концерти – съветва Десислава Щерева и добавя: Веднъж навлезли в този свят, ще разберат колко вълнуващ е той и какви изненади ще открият за самите себе си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!