Напусна ни голямата родопска певица Христина Лютова

Това съобщи дъщеря ѝ: „Тази сутрин (12 май) спря да тупти сърцето на моята майка… 12 дни преди на навърши достолепните 80 години.“ Христина Лютова е родена в Смолян на 24 май 1940 г. Като ученичка с успех изпълнява модерни за времето песни, а..

публикувано на 12.05.20 в 13:24

„Българската музика е интересна и в класическия си, и във фолклорния си облик“

„Посланици на българската култура“ наричаме нашите музиканти, спечелили известност и признание по света. Сред тях несъмнено е диригентът Михаил Делчев, който десетилетия живее и работи в Дания. Преди броени дни той се присъедини към..

публикувано на 07.05.20 в 12:37

Уроци по маримба, перкусии и… български език

Василена Серафимова е сред най-активно концертиращите перкусионисти. Известна е с многоликите си музикални проекти, които постоянно създава „на границата“ между различни жанрове. Живее във Франция, където е завършила висшето си образование...

публикувано на 03.05.20 в 06:30

За строгите мерки, оптимизма и онлайн обучението

Елена Христова е завършила Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в класа по арфа. От две години живее в гр. Бари – административен център на Пулия, една от областите с най-малко заразени и най-ниска смъртност в Италия. Съвсем скоро, в..

публикувано на 30.04.20 в 11:00

Изкуството като контравирус

От първия случай на Covid-19 общественото внимание е фокусирано към работата на здравните системи в отделните държави. Лекари, медицински сестри и санитари, ангажирани в борбата с вируса навсякъде по света работят под изключително напрежение и с риск за..

публикувано на 27.04.20 в 11:34

Александрина Пендачанска: „Сега е време да допуснем светлината напълно да разтвори душите ни“

Известната ни оперна певица от години е „свободен музикант“, шествайки по големите сцени. Музикалните критици по света не пестят суперлативите за нейните запомнящи се изпълнения, а почитателите ѝ са по цялото земно кълбо. Заедно със семейството..

публикувано на 19.04.20 в 06:30

Веско Пантелеев Ешкенази от дома си в Амстердам

Дългогодишният концертмайстор на Концертгебау – Амстердам, българският цигулар Веско Пантелеев Ешкенази, постоянно изненадва меломаните чрез социалните мрежи. И така никога не губи връзка с почитателите си, особено сега, когато се налага да спазва..

публикувано на 16.04.20 в 07:00

Напусна ни Симеон Щерев – един от големите джазмени на България

На 26 март почина проф. Симеон Щерев –Банана – флейтист, педагог и композитор, един от най-големите джаз музиканти на България. Роден е на 24 октомври 1943 г. в София. Започнал като класически музикант, той завършва НМА в София, в класа по флейта..

публикувано на 27.03.20 в 11:59

Коронавирусът отмени европейското турне на певицата Виктория Георгиева

Певицата, избрана да представлява България на Евровизия 2020, отмени европейското си турне, което бе планирано за март и април. "В моменти като този ние трябва да се обединим и да застанем зад опазването на човешкото здраве и живот, които са..

публикувано на 22.03.20 в 08:20

Пейо Пеев за новия си албум и важните професионални срещи

„Срещи“ е вторият самостоятелен албум на Пейо Пеев – блестящ гъдулар, солист на ОНМ на БНР. Един от най-интересните и търсени народни изпълнители у нас, той е също талантлив композитор, аранжор, а през последните години − преподавател в АМТИИ, Пловдив...

публикувано на 18.03.20 в 15:00