Теодосий Спасов за музиката на Антарктида

Световно известният български кавалджия Теодосий Спасов е първият солов изпълнител, свирил на всички континенти. В момента той е част 28-та българска антарктическа експедиция, заедно с китариста Християн Цвятков. Вдъхновени от..

публикувано на 13.02.20 в 11:45

В родината си получих сериозна професионална подготовка, във Виена се развих като музикант

Професор по оперно дирижиране в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, първи гост-диригент в Opera na Zamku (Шчечин, Полша), постоянен участник в International Opera Music Festival в замъка Сигулда (Латвия)... Музикалните..

публикувано на 09.02.20 в 08:25

Посланията на София - събрани в албума „Пътят към теб“

София Георгиева, позната само като София, намира своето място на родната поп сцена преди повече от 15 години. Песента, станала причина това да се случи, е „Син талисман“ − композиция, която и до ден днешен е запазена марка за поп певицата. 2004 е..

публикувано на 08.02.20 в 09:00

Напусна ни композиторът Иван Стайков

На 31 март известният български композитор и аранжор щеше да навърши 89 години. Роден през 1931 г. в София, Иван Стайков завършва Музикалната академия (днес НМА „Проф. Панчо Владигеров“) със специалност пиано. Той е един от последните ученици на..

публикувано на 03.02.20 в 14:24

Monk and More – новият авторски проект на Марио Станчев

Телониъс Сфиър Монк, един от най-великите пианисти и композитори в историята на джаза, е кумир за поколения музиканти. През своята успешна българо-френска кариера Марио Станчев винаги е изпълнявал негови пиеси. Оказва се, че влиянието, което Монк е..

публикувано на 24.01.20 в 13:50

Bunyverse – първият солов албум на Петър Йорданов − Бъни

Петър Йорданов − Бъни е свободен артист, добре познат като един от основателите на големи музикални етно уърлд проекти, сред които са „Оратница“ и „Тъпани и гайди“, „Основно ветрове“, Two Man Orchestra и МyStory of Folklore. Вече е факт и първият..

публикувано на 22.01.20 в 12:47

Станислав Хвърчилков: "Щастлив съм от интереса, който публиката проявява към мен и работата ми"

След като 15 години не беше изнасял концерти в родината си, през 2019 г. Станислав Хвърчилков зарадва българските си почитатели с две различни програми, за които ще научите от неговото интервю за Радио България. Ще припомним, че той свири на..

публикувано на 19.01.20 в 08:55

Китайската филхармония за първи път у нас

Китайската филхармония изнесе своя първи концерт у нас снощи в препълнената зала "България", под ръководството на своя главен диригент Хуан Йи. Създаден през май 2000 г., оркестърът показа завидно качество на музицирането в подбраните творби, различни по..

публикувано на 16.01.20 в 14:04

Ранни творби на Мошковски и Дворжак в програма на Софийската филхармония

Само ден ни дели от събитие, на което човек рядко може да присъства – изпълнение на опус от световно признат композитор, повече от век считан за изгубен. При това – от български музиканти, вложили много усилия за възстановяването и издаването на..

публикувано на 15.01.20 в 13:44

В "Чужди тела" Стенли привлича музиканти от Манчестър и Дъблин

Станислав Сланев, добре познат под псевдонима Стенли, след пауза от 17 години издаде нов, пети албум, озаглавен „Чужди тела“. Той е изпълнител, когото помним като вокал на групите „Тангра“ и „Спринт“, както и от неговите авторски албуми „Сълзите на..

публикувано на 02.01.20 в 12:20