Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Младото трио „Артисимо“ и музиката на Бохуслав Мартину

БНР Новини
Трио „Артисимо” (от ляво на дясно): Калина Минчева, Михаела Петрова и Богдана Бурин.
Фотографија: личен архив

Трио „Артисимо“ е сформирано от три млади и амбициозни изпълнителки. Богдана Бурин (цигулка), Калина Минчева (цигулка) и Михаела Петрова (пиано) са в класа по камерна музика на Магдалена Далчева в Национално музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Отначало Калина и Михаела са сонатно дуо. Богдана се присъединява в началото на 2014-а и предлага да се нарекат „Артисимо“. От няколко месеца едно събитие вълнува и трите момичета – международният конкурс „Концертино Прага“. Петчленно жури ще оценява записите, изпратени от участниците.  Нашите сънароднички се представят със „Сонатина за две цигулки и пиано“ от Бохуслав Мартину и „Пиеса за две цигулки и пиано“ от Дмитрий Шостакович.  Дали „Артисимо“ ще участва в турнето на лауреатите от престижния конкурс, ще стане ясно в края на февруари тази година.




Несъмнено музиката от XX век е сложна материя. Целият този необятен интонационен свят не плаши трио „Артисимо“. Даже напротив – момичетата имат желание да свирят модерни произведения по-често. Ето какво разказа Михаела:


Преподавателката ни реши да включим „Сонатината“ от Мартину в репертоара си по случай 55 г. от смъртта му, а през 2015-а се навършват 125 г. от рождението му, така че поводът е двоен. Докато я свирехме си представяхме най-различни образи. Лично на мен първата част много ми напомня на токата – с остра звучност, носеща голямо напрежение.

Цигуларката Калина изтъква още трудности, с които са се сблъскали в процеса на работа по „Сонатината“:

Тя рядко се изпълнява. Почти няма записи в интернет. С нашата преподавателка вложихме много усилия за уеднаквяването на щриха при двете цигулки. Първият път когато се събрахме с пианистката ни Михаела се почувствахме объркани, защото трите инструмента свирят коренно различни партии, които се преплитат по сложен начин през цялото време. Досега не бяхме изпълнявали подобна музика, но с много труд се справихме.


Огромна океанска буря – това си е представяла цигуларката Богдана, свирейки „Сонатината“ от Мартину със своите колежки. Винаги в центъра на вихъра има област, наречена око. Там е слънчево и човек е извън опасност. В „Сонатината“ това са епизодите с по-спокойно звучене – споделя фантазията си Богдана и продължава:

Емоцията, която трябва да изпита слушателят в това произведение, трудно се предава. Композиторът е живял през XX век и си служи с всички похвати на съвременната музика. Настроението варира от закачливо, през лежерно, а на моменти става дори гневно. Съвкупността от  тези емоции трудно се предават от изпълнителя, още повече че те се сменят толкова бързо.

Кулминацията на „Концертино Прага“ е традиционно лятно турне на лауреатите в Чехия. Миналата година участие в него взе флейтистката Мила Цанкова, отличена с почетен диплом на конкурса.

Тя ни сподели колко е вълнуващо да си в непознат град, да свириш в красиви големи зали и изпълненията ти да се посрещат с възторг – разказва Богдана. – С участието си в това турне, всеки от лауреатите представя страната си. Ако спечелим, бихме искали да се качим на пражката Айфелова кула на хълма Петрин и да се насладим на гледката по залез слънце.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!