Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Рок група CRUSH: Искаме музиката ни да докосне колкото може повече хора

БНР Новини
Фотографија: личен архив на CRUSH

Думичката „Сrush” (увлечение, тръпка в превод от англ. ез.) отлично предава емоцията, която събира членовете на едноименната рок група. Едно е ясно – публиката у нас има жажда за нова музика, а CRUSH се появява в точното време и на правилното място. Създадена е през 2012 г., като вокалът Тодор Ковачев и басистът Иван Даскалов се познават още от първи клас. Барабанистът Манол Мареков разказва как са избрали името си:

Тази дума най-добре описва усещането, което изпитваме на сцената пред нашите слушатели. Аз последен се присъединих към групата. Още при първата ни репетиция усетих тръпката от музицирането с Тодор, Иван и китаристът ни Димитър Балев. Казах им: „Момчета, усещането да работя с вас е страхотно. Оставам.“ Интуицията ми не ме подведе. Няколко месеца по-късно се оказа, че тази емоция е движещ механизъм не само за мен самият, а и за цялата формация. Феновете ни също споделят усещането когато са на наше участие.

Първата песен на състава Wishes Unspoken („Неизказани желания”) прави своя официален дебют в българския радиоефир в края на 2012 г.

Вдъхновени от банди като Led Zeppelin, Queen, Aerosmith, Guns N’ Roses, Red Hot Chili Peppers и много други, момчетата изпълняват песните им със специален заряд. Въпреки това всички членове на групата са категорични, че от самото начало са се събрали с ясната цел да правят своя музика.

Нашите вкусове са доста различни, но целта е да направим авторски продукт, различен от всичко, което слушаме – казва певецът на CRUSH Тодор. – Нещо, което представя модерната рок музика и същевременно е повлияно от класическите банди. Това, че свирим наши любими песни, е стъпка към истинското звучене на авторската ни музика. Когато я представяме по клубове и фестивали, хората я харесват. В края на миналата година празнувахме рождения си ден и фенове си поръчваха нашите песни, а не известни кавър версии. Оказа се, че хората имат глад към българска музика, още повече когато е нещо различно от това, което са чували досега.

През 2013 г. с песента Feels Like The Old Times, групата е избрана за победител сред 18 банди на фестивала за авторска рок песен „Силата на Рока 3”.

CRUSH вече има около десет авторски композиции – материал, достатъчен за издаването на дебютен CD. „Албумът трябва да обединява музика, която носи общ дух. Гордеем се с песните си, но все още търсим центъра, който ще ги обедини“ – казва Манол и допълва, че планират дискът да излезе до края на 2015 г.


Колкото по-голяма група – толкова повече противоречия, ще си помислят някои. Това обаче не притеснява момчетата от CRUSH, които сами пишат песните и текстовете си:

Непрекъснато обменяме и обсъждаме идеи. Крайният резултат е плод на много работа и експерименти. Нещата не стават от веднъж, но според нас това е верният път. Спорове възникват – те са неизбежна част при работата в екип, но това е положително явление. Хубаво е, че сме различни.

Младите рок-надежди се изявяват с голям успех из столичните клубове, а на 3 април ще зарадват феновете си с участието си в “Swingin Hall”. Четиримата имат още един повод за гордост – първата им песен на български „Дали магия беше“ е факт, а видеоклипът към него ще излезе съвсем скоро. Имахме щастието много наши приятели и хора, които са ни подкрепяли през годините да дойдат в клуба, където заснехме клипа – разказва Иван. – Той представя и англоезичната версия на песента – “Magic baby”. Създаде се страхотна атмосфера. Надяваме се в клипа да се усеща контактът публика - група, който винаги е част от нашите концерти.




 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!